Velika svečanost
558

Blistava svečanost dodjele međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković Zoranu Zaevu

Klix.ba
(Foto: Marko Jovančić)
Predsjedniku Vlade Republike Sjeverne Makedonije večeras je u prepunom Narodnom pozorištu u Sarajevu, dodjeljena Međunarodna nagrada Isa-beg Ishaković za 2019. godinu, u direktnom televizijskom prenosu Javnog servisa Radio televizije Bosne i Hercegovine.

Odličan nastup orkestra Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića i nadahnuta izvođenja solistice opere Narodnog pozorišta Sarajevo Katarine Kikić, sopran i Vedrane Šimić, ispraćena su aplauzima do samoga kraja.

Svečanu akademiju je otvorio Amel Suljović, koji se nakon dvanaest godina rukovođenja oprostio od Komiteta i Društva Utemeljitelja međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković.

U dosta nadahnutoj tradicionalnoj besjedi Suljović je kazao da je svako od nas svoju misao o veličini vlastitoga duga zasnovao još u djetinjstvu. I na svim kasnijim putevima kojima se prolazi drugdje u svijetu, mi samo prepoznajemo istu misao o tome.

"Ovo je mali korak, mali korak na tome putu. Negdje između dvije oštre litice majčinog i očevog zavičaja tamo u čudesnim pešterskim selima i uske staze u Saračima onakve kakvu sam je zapamtio u djetinjstvu. Koliko sam puta poslije uhvatio sebe u mislima: kako se podiže javno dobro, kako se utire put do nekih dalekih mjesta do kojih u ovom životu možda i nećemo doprijeti? Koja je to volja i riješenost zadužbinara da premosti, da poveže, da ostavi trag, da ljudi vijekovima poslije osjete njegov nemir sa kojim je to podizano?", upitao se Suljović.

Ovo je malo korak, mali korak na tome putu, jer je dosta toga ostalo prešućeno. Ono što je u ćutanju sačuvano, daje konačnu vrijednost učinjenome dobru.", završio je Suljović.

Ja, Zoran Zaev i moj narod, mi jesmo vaši prijatelji

Predsjedavajuća Adila Pašalić Kreso je u sažetom obrazloženju odluke Komiteta međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković za 2019. godinu kazala da je Zoran Zaev ne samo značajno unaprijedio odnose u regiji Zapadnog Balkana, nego je pokazao snažno političko liderstvo u kontekstu odlučnijeg približavanja regiona Evropskoj Uniji i NATO-u.

"Komitet ne može znati kako će već naredne godine izgledati politička biografija Zorana Zaeva, kao što to nije bilo moguće ni u pogledu prethodnih laureata koji su u godinama, u kojima im je Komitet dodjeljivao nagrade, iste i zaslužili, ali napori, inicijative i rezultati gospodina Zaeva u 2019. godini, ostaće nesumnjivo zabilježeni kao pozitivni i historijski vrednovani", kazala je Pašalić Kreso.

Laureat Zoran Zaev je u tradicionalnom obraćanju laureata priznanja kazao da je ovo nagrada koju treba imati na umu, i za njega kao dobitnika i za Komitet kao dodjeljivača.

"Ova prijateljstva su nova nada za stabilnost, sigurnost i razvoj - naših država, Balkana i Evrope. Balkanske zemlje, kao nikad do sada, vode lideri koji žele i umiju da budu prijatelji. Oni se u svojim zemljama bore za dobrobit svojih građana, ali uz široku svijest, kao nikad do sada, da jedni idu naprijed samo kada i drugi idu naprijed. I mi tako radimo - svjesni da ta psihologija nacionalizma, radikalizma, populizma, sebičnosti nije nikome donijela dobro. Ako je za jedan narod bilo loše - svima je postalo loše. Danas, kao prijatelji, na iskustvima iz prošlosti gradimo budućnost", rekao je Zaev.

"Ja, Zoran Zaev, i moj narod, mi jesmo vaši prijatelji i to ćemo neprestano dokazivati kroz politike međusobne podrške i razumijevanja, jer znamo da prijateljstvo živi samo kada u njega ulažemo.A organizatori ove ugledne Akademije, nastavite tražiti prijatelje. Sve dok se traga za prijateljima - bit će i prijatelja", zaključio je Zaev.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti iz javnog, političkog i kulturnog života te predstavnici dilomatskog kora u Bosni i Hercegovini.