Perzijski zaljev
3

Bliski susret američkih i iranskih brodova: Oči u oči na manje od deset metara

I. P.
Desetak brodova iranske Revolucionarne garde izvelo je "opasne i provokatorske" aktivnosti u blizini američkih ratnih brodova u Perzijskom zaljevu, saopćio je Pentagon u srijedu.

Kako piše CNBC, šest američkih brodova obavljalo je trening u međunarodnim vodama kada im je 11 iranskih plovila prišlo opasno blizu. U jednom trenutku iranska plovila prišla su američkim na udaljenost manju od 10 metara.

Pentagon naglašava da su IRanci bili upozoreni da se drže dalje i to putem direktne radijske veze i zvučnim signalima. Nakon 60 minuta igre mačke i miša, iranska plovila su se udaljila.

"Viđali smo ovo ranije, kada se Iranci ne ponašaju u skladu s međunarodnim pravom. Razmatramo kako najbolje odgovoriti i pokazati da smo nezadovoljni ovim što se dogodilo", rekao je ministar vanjskih poslova SAD-a Mike Pompeo.

Napetosti između Teherana i Washingtona dostigle su vrhunac na početku 2020. godine kada su američke snage izvele napad na tlu Iraka i ubile visokopozicioniranog iranskog generala Qasema Soleimanija.

Uslijedio je odgovor Irana i grupa privrženih Teheranu u vidu granatiranja američke baze i napada na ambasadu SAD-a u Teheranu. Napadi su prošli bez američkih žrtava.