BiH
0

Blair traži promjenu strategije u Iraku

FENA
Tony Blair, koji je zatražio "promjenu globalne strategije na Bliskom istoku", naglasio je u ponedjeljak navečer da je terorizam "promijenio prirodu rata u Iraku" te bi se i strategija trebala mijenjati.

"Kako se situacija u Iraku mijenja, i sa strategijom bi trebalo učiniti isto", ocijenio je britanski premijer u svom govoru, koji je trebao održati u večernjim satima Cityju u čast lorda - gradonačelnika Londona.

Tražeći globalan pristup situaciji u regionu, on je ocijenio da prioritet nije Sirija i Iran, već naprotiv, moramo početi s Izraelom i Palestinom. To je srž problema. Zatim, moramo postići napredak u Libanu".

On je potom upozorio Iran da "promijeni strategiju kako bi izbjegao "izolaciju".

"Bit odgovora na aktuelnu situaciju u Iraku se nalazi van granica ove zemlje, u cijelom regionu u kojemu su iste snage na djelu, gdje se nalaze korijeni globalnog terorizma, gdje se razvija ekstremizam", rekao je on.

Što se tiče Iraka, on je kazao da bi "trebalo dati više ovlasti iračkim dužnosnicima, kako na političkom i ekonomskom planu tako i na vojnom, uz pojačane treninge, opremu, komandu i kontrolu iračke vojske".

Blair se na kraju upustio u žestoku odbranu svoje diplomatije prema SAD-u. "Nijedan vitalan problem Velike Britanije ne može se zamisliti a još manje riješiti bez SAD-a", rekao je on. "Amerika nam je potrebna. To je činjenica."