BiH
0

Blair spreman da pomogne u rješavanju sukoba na Bliskom istoku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanski premijer Tony Blair izjavio je u utorak da je spreman pomoći u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, nakon informacija o njegovom imenovanju za specijalnog izaslanika kvarteta za Bliski istok.

"Ko god se brine za veliki mir i veću stabilnost u svijetu zna da je bitno trajno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. I kao što sam uvijek govorio, učinit ću sve što mogu da pomognem da se postigne takvo rješenje", dodao je on na konferenciji za štampu u Downing Streetu gdje je primio guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera.

To je zadnja konferencija za štampu Tonyja Blaira koji će u srijedu podnijeti ostavku na mjesto premijera, koje je obnašao deset godina.

On se ovom prilikom pozvao na riječi bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, za kojega ga veže veliko prijateljstvo, a koji smatra da kada odete u penziju "možete se intenzivno posvetiti jednom specifičnom pitanju".

Prošle sedmice je glasnogovornik UN-a Michele Montas potvrdio ideju, koju je podržao Washington, da se "razmatra" pitanje imenovanja Blaira za izaslanika kvarteta.

Za konzervativni list Times, Blair ima zasjenjenu reputaciju u regionu zbog učešća u ratu u Iraku i njegovog odbijanja da odmah zatraži prekid vatre prošle godine u Libanu.

Independent naglašava također da njegove tijesne veze s američkim predsjednikom Bushom predstavljaju "prepreku" za neke palestinske dužnosnike. "Međutim, on ima druge kvalitete, popularnost u Izraelu i impresionirajući bilans u Sjevernoj Irskoj", dodaje ovaj dnevni list.