BiH
0

Blair: Evropska unija će održati riječ koju je dala BiH

FENA
Britanski premijer Tony Blair čestitao je liderima bh. stranaka na postignutom sporazumu o promjenama Ustava od prošle sedmice.

"Jednom, kada se promjene pretoče u djelo, biće to važan korak u pravom smjeru. To će pomoći vašoj zemlji u izgradnji jačih državnih struktura. A one su neophodne kako bi BiH mogla napredovati dalje na putu ka članstvu u EU", rekao je premijer Blair u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz", prvom koji je dao za neki medij ovog dijela Evrope.

“Dnevni avaz” intervju objavljuje u izdanju od petka.

Na pitanje "Avazovog" novinara Seada Numanovića kako vidi BiH na putu ka EU i koji su glavni izazovi, a šta najveće prepreke, premijer Blaiair je odgovorio:

"Evropska unija, to vam obećavam, održaće riječ koju je dala. Naša vrata su vam otvorena. Čim BiH bude u stanju ispuniti kriterije koji su pred nju postavljeni, napredovat će i preći u novu fazu putovanja koje je pred njom. To znači da ove godine tokom pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH mora pokazati punu saradnju s Tribunalom u Hagu. Takođe, mora se provesti Sporazum o reformi policije, te zakoni koji se odnose na Javni RTV servis. Ništa manje nije značajna nije izgradnja funkcionalnije države. Nakon postizanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dolazi vrijeme njegovog provođenja. To je preduvjet da BiH može dobiti status zemlje kandidata. Potom počinju pregovori o samom pristupanju Uniji.

Premijer Blair prokomentirao je i ocjene da se sukob civilizacija sve više razvija, posebno kada su u pitanju islam i Zapad.

"Ne smatram, niti se slažem s ocjenama da se ovdje radi o sukobu civilizacija. Prije bi se moglo reći da se radi o sukobu za ili zbog civilizacije, borbi između ideja i ekstremizma. Svi koji vjeruju u slobodu, toleranciju i demokratiju moraju se ujediniti i suprotstaviti ekstremizmu koji pokušava ugroziti ta zajednička dobra, te zajedničke vrijednosti. Muslimani su sastavni dio moderne Velike Britanije. Oni daju ogroman doprinos svakom segmentu života naše države. Već sada među poslanicima parlamenata imamo muslimana, ali predano i naporno radimo da muslimanska zajednica dobije veću ulogu i važnost u stvaranju političkih odluka i procesa, te same politike", kazao je Blair.

Bosna i Hercegovina je dobar primjer evropske zemlje koja ima muslimanskih građana više nego građana bilo koje druge vjere. Ona može pokazati da tolerantan, demokratski i evropski islam nisu u sukobu s tradicionalnim evropskim vrijednostima već da ih, naprotiv, obogaćuju, rekao je premijer Blair.

On je ocijenio da se rješavanje pitanja Kosova i Crne Gore "ni u kom slučaju i obliku neće odraziti na BiH, niti će po BiH biti bilo kakvih posljedica zbog toga".

"Kosovo i Crna Gora predstavljaju posljednja neriješena pitanja ostala nakon raspada nekadašnje Jugoslavije i sukoba koji su uslijedili devedesetih godina prošlog vijeka. Način na koji će se ta pitanja rješavati neće imati nikakav uticaj na Dejtonski, niti Ohridski sporazum.

Kada je Kosovo u pitanju, naš cilj je da se nađe rješenje o konačnom statusu koji će biti takav da promovira regionalnu stabilnost i multietničnost. Nezavisnost je, naravno, jedna, a neki bi rekli i jedina opcija.

Kada je Crna Gora u pitanju, s partnerima iz EU i međunarodne zajednice uopće, radit ćemo na tome da referendum o nezavisnosti bude proveden u skladu s međunarodno priznatim normama, rekao je britanski premijer Tony Blair u intervjuu za "Dnevni avaz".