Sjećanje na najbliže
45

Blagdan Svi sveti: Svijeće za duše pokojnika obasjale gradska groblja u Sarajevu

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Katolička crkva danas obilježava blagdan Svi sveti, a vjernici tokom cijelog dana i večeri na vječnim počivalištima svojih najmilijih zapalili su svijeće na sarajevskim gradskim grobljima.

Hiljade svijeća zapaljeno je na grobljima u Sarajevu u toku dana povodom obilježavanja svetkovine Svi sveti, a sjaj i toplina svijeća u noći je osvjetljavala groblja Lav, Sveti Josip i druga.

Građani su danas izgovarali molitve, palili svijeće i donosili cvijeće za duše svojih najmilijih, a i svete mise su također bile održane u crkvama i na grobljima.

I večeras je na grobljima bilo građana koji su odali počast svojim najmilijim.

Obilježavanjem svetkovine Svi sveti, Crkva daje spomen svim onim ljudima koji su za života nastojali živjeti ideal koji je ostavio Isus Krist i koji su na taj način stekli Kraljevstvo Božje.

Na dan Svih svetih se slave svi sveci, oni koji su kanonizirani, odnosno oni koje je Crkva proglasila svetim, ali i koji još uvijek nisu proglašeni svetim, ako su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života.

Ova svetkovina se slavi 1. novembra, a počela se obilježavati još u 4. vijeku. Crkva je odredila ovaj dan za molitvu za sve svete i blažene.

Simbolika paljenja svijeća ogleda se u tome da tako mrtvima pružaju toplotu i svjetlost.

Katolici 2. novembra obilježavaju Dušni dan, odnosno Spomen svih vjernih mrtvih. Uz Dušni dan se također veže običaj obilaska groblja i paljenje svijeća za pokojne.