Teška situacija
135

Blagaj već četiri dana bez vode, hiljade ljudi osuđeno na kante i česmu u haremu

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Zbog kvara pumpe Blagaj već četiri dana nema snabdijevanje vodom što je skoro četiri hiljada građana ovog poznatog hercegovačkog turističkog mjesta dovelo u nezavidan položaj. Mještane Blagaja najviše ljuti i brine potpuno odsustvo reakcije mostarskog Vodovoda.

Emir Topuz, povjerenik Mjesne zajednice Blagaj, za Klix.ba kaže kako već puna četiri dana 90 posto stanovnika Blagaja nemaju snabdijevanje vodom. Vode trenutno teče iz česmi samo u najnižim zonama.

"Mi još nemamo službenih informacija, ali kako smo saznali da je jedna od dvije pumpe koje su postojale na blagajskom izvorištu izgorila. Sad je pitanje gdje je ta druga pumpa. Pokušao sam da kontaktiram direktora Vodovoda Milija Huseinagića, ali nisam ga uspio dobiti. Uputili su me na Info službu, gdje su mi kazali da je veliki kvar na elektro instalacijama te da ne znaju kada će biti otklonjen", izvjestio nas je Topuz.

Neki Blagajci su počeli ponovo koristit čatrnje, oni koji imaju sreće da ih još uvijek imaju. Ostali su osuđeni na jednu česmu u haremu na kojoj ima vode i nose u kantam s nje.

"Potpuna je katastrofa, sam sam bio bez vode tri dana dok nisam osposobio hidrofor. Nije problem toliko voda za piće, kupiš bidon vode, ali je problem u sanitarnoj vodi, tehničkoj vodi. Ne možeš se umiti, osnovne highijenske potrebe zadovoljiti", kaže Topuz.

Posebno začuđuje da Vodovod nije reagovao, a mještane ljuti da nadležni nisu dotjerali niti jednu cisternu da se pokriju neke osnovne potrebe.

Posebna je mistarija šta se desilo sa drugom, rezervnom pumpom, za koju svi znaju da je postojala, a sada kad je neophodna, nema je.