Nakon dvogodišnje pauze
229

Blagaj 14. maja na tradicionalnom mevludu očekuje desetine hiljada vjernika

G. Š.
Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane koronavirusom, Blagaj kod Mostara 14. maja očekuje desetine hiljada vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i inostranstva na tradicionalnom "Mevludu i zikru" koji slovi za najstariju vjersku manifestaciju u Hercegovini.

Da su pripreme za održavanje ovu manifestaciju već davno počele, potvrđeno nam je iz Islamske zajednice Mostar, a događaj je već uvršten i u kalendar događanja Rijaseta IZ BiH.

"Na vrelu Bune u Blagaju se tradicionalno održava vjersko-kulturna manifestacija, gdje se muslimani sakupe kako bi na jednom od najljepših prirodnih ambijenata izrazili svoju pripadnost islamu, obavili svoje namaze, a slušajući vazove svojih duhovnih vođa podsjetili se na prolaznost ovoga svijeta“, navode iz Rijaseta IZ BiH.

Tekija na Buni u Blagaju, desetak kilometara od Mostara, prema kazivanjima Evlije Čelebije sagrađena je 1697. godine, a današnja zgrada potiče iz 1851. kada je Omer-paša Latas dao obnoviti objekat.

Ona je danas turistička destinacija, a u vrijeme Mevluda iz svih krajeva naše zemlje i inostranstva Tekiju pohodi desetine hiljada ljudi.

Tekija na vrelu Bune u Blagaju poznata je kao oaza duhovnosti. To je mjesto spoznaje, mira i sigurnosti, gdje vjernici traže duhovno nadahnuće i snagu za sve ovozemaljske kušnje i izazove gdje mostarski imami, derviši i šejhovi uče tradicionalni mevlud i zikr.

Tradicija dovišta, zajedničkih masovnih molitvi, u BiH je, kako ističu historičari, starija od dolaska Osmanlija na ove prostore.

Dova je svojevrsna veza s rodnom grudom, a Dovište na vrelu Bune smatra se jednom od najjačih veza sa historijom bh. vjernika, s onim osobama koje su zaslužne za utemeljenje ove tradicije.

Tradicija godišnjeg okupljanja i godišnjeg dovišta u Blagaju održavala se sve do 1925. godine, a iste godine umro je i posljednji njen šejh.

Tekija je od tada postala samo turistička atrakcija, ali tradiciju blagajskog mevluda, kolokvijalno poznatog kao derviški mevlud, obnovili su 1975. g. šejh Fejzulah ef. Hadžibajrić u ime Tarikatskog centra, i mostarski muftija h. Seid ef. Smajkić u ime institucija IZ-e u BiH.

Tradicionalni mevlud, prema kalendaru Rijaseta IZ u BiH, organizira se svake druge subote u mjesecu maju. Ova tradicija je postala međunarodno značajna manifestacija koja okuplja oko 30.000 vjernika iz Bosne i Hercegovine i raznih krajeva svijeta.