BiH
0

Bjornsson: Ovakvim tempom BiH treba 50 godina za evropske ekološke standarde

FENA
Ekologija je jedno od najsloženijih pitanja evropskog zakonodavstva i jedno od najdinamičnijih, jer se stvari u ovoj oblasti veoma brzo mijenjaju, izjavio je danas u Sarajevu šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj Delegacije Evropske komisije u BiH Kjartan Bjornsson.

Govoreći na promociji projekta "Eko mobilnost: kampanja podizanja javne svijesti o promociji alternativnih sredstava urbanog prijevoza", koji je EU pomogla s 90.000 eura, Bjornsson je kazao da EU trenutno s bh. vlastima razgovara o uspostavljanju agencije za pitanja okoliša, koja bi trebalo da bude tehničko savjetodavno tijelo, posebno za zakonska rješenja. Osim toga, u okviru CARDS programa, EU s dva miliona eura daje podršku projektima zaštite okoliša.

Bjornsson, međutim, upozorava da se stvari u BiH odvijaju veoma sporo. Ovakvim tempom, smatra on, BiH bi trebalo 50 godina da prihvati i implementira evropske standarde u vezi sa zaštitom okoliša.

Zato su potrebne promjene i to brzo. Bjornsson navodi iskustva novih članica EU, koja pokazuju da treba početi raditi što prije, definirati prioritete i ustanoviti ko je za što odgovoran.

Projekt "Eko mobilnost: kampanja podizanja javne svijesti o promociji alternativnih sredstava urbanog prijevoza" provodi nevladina organizacija iz Sarajeva Sprofondo-Bezdan.

Prema riječima voditeljice programa Đane Mešić, cilj projekta je jačanje javne svijesti i aktivno učešće civilnog društva u pitanjima vezanim za urbano zagađenje i alternativna sredstva prijevoza.

U sklopu akcije je 15 mladih autora uradilo devet animiniranih filmova koji su prvi put prikazani na današnjoj promociji.