{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bjornsson: Ovakvim tempom BiH treba 50 godina za evropske ekološke standarde

F
31.5.2006. u 15:55
0
0
Bjornsson: Ovakvim tempom BiH treba 50 godina za evropske ekološke standarde
0
Bjornsson: Ovakvim tempom BiH treba 50 godina za evropske ekološke standarde
Ekologija je jedno od najsloženijih pitanja evropskog zakonodavstva i jedno od najdinamičnijih, jer se stvari u ovoj oblasti veoma brzo mijenjaju, izjavio je danas u Sarajevu šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj Delegacije Evropske komisije u BiH Kjartan Bjornsson.
Govoreći na promociji projekta "Eko mobilnost: kampanja podizanja javne svijesti o promociji alternativnih sredstava urbanog prijevoza", koji je EU pomogla s 90.000 eura, Bjornsson je kazao da EU trenutno s bh. vlastima razgovara o uspostavljanju agencije za pitanja okoliša, koja bi trebalo da bude tehničko savjetodavno tijelo, posebno za zakonska rješenja. Osim toga, u okviru CARDS programa, EU s dva miliona eura daje podršku projektima zaštite okoliša.

Bjornsson, međutim, upozorava da se stvari u BiH odvijaju veoma sporo. Ovakvim tempom, smatra on, BiH bi trebalo 50 godina da prihvati i implementira evropske standarde u vezi sa zaštitom okoliša.

Zato su potrebne promjene i to brzo. Bjornsson navodi iskustva novih članica EU, koja pokazuju da treba početi raditi što prije, definirati prioritete i ustanoviti ko je za što odgovoran.

Projekt "Eko mobilnost: kampanja podizanja javne svijesti o promociji alternativnih sredstava urbanog prijevoza" provodi nevladina organizacija iz Sarajeva Sprofondo-Bezdan.

Prema riječima voditeljice programa Đane Mešić, cilj projekta je jačanje javne svijesti i aktivno učešće civilnog društva u pitanjima vezanim za urbano zagađenje i alternativna sredstva prijevoza.

U sklopu akcije je 15 mladih autora uradilo devet animiniranih filmova koji su prvi put prikazani na današnjoj promociji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: