Radovi u punom jeku
886

Bjelašnica u novom sjaju: Gradi se skijalište od 16 miliona KM, u novu sezonu s vještačkim snijegom

Piše: Dž. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Radovi na izgradnji i obnovi skijališta na Bjelašnica u punom su jeku, tako da bi do početka zimske sezone ove godine naša olimpijska ljepotica mogla zasijati novim sjajem i dobiti jedan od najboljih ski-centara u regionu.

Zahvaljujući ovom projektu, kako je već ranije najavljeno, zimska sezona na Bjelašnici mogla bi trajati od pet do šest mjeseci. Bila bi otvorena već između 1. i 15. novembra, a trajala bi do kraja maja.

Direktor preduzeća ZOI'84 Midhat Hubijar govori nam kako je "siguran da neće biti nikakvih poteškoća da u novu zimsku sezonu uđemo s novim skijalištem".

"Radovi teku po planu i nema nikakvih kašnjenja. Dosad je rađen vertikalni transport. Čekamo na postavljanje polazne stanice za šestosjed, a radi se i na iskopavanju i betoniranju polazne stanice za četverosjed. Sva roba se isporučuje na vrijeme, a sad čekamo isporuku nosećih stubova sa korpama", rekao nam je Hubijar koji je jučer obišao gradilište na Bjelašnici.

Kada je u pitanju vještačko osnježavanje, Hubijar nam je rekao kako su radnici dosad iskopali 4,5 od ukupno 5,5 kilometara kanala i položenih cijevi za ovaj sistem.

"Sljedeće sedmice krećemo sa uređenjem ili završetkom radova na akumulaciji koja će imati 40.00 metara kubnih vode i koja je neophodna da bi sistem vještačkog osnježavanja u potpunosti funkcionirao", dodaje Hubijar.

I premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković jučer je obišao Bjelašnicu te je na Facebooku podijelio zadovoljstvo zbog radova.

"Rade se polazna i dolazna stanica, stubovi za novi šestosjed, polažu se cijevi za vještačko osnježavanje dužinom cijele staze, akumulacija za vještački snijeg... Do početka sezone će naša ljepotica biti jedno od najboljih skijališta u regionu", napisao je Konaković na Facebooku.

Uz nove tehnologije, Bjelašnica će moći biti u potpunosti osnježena za 48 sati jer će na stazama biti 37 topova. Šestosjed koji ima 65 korpi ići će od Babinog dola do Međustanice brzinom od 6 kilometara na sat. Time će vožnja koja je dosad trajala 13 minuta biti skraćena na 5,5 minuta.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 16 miliona KM. Radove izvode jedna slovenska i jedna švicarska firma te podizvođač iz Sarajeva. Vlada KS je osigurala 10 miliona KM putem kredita za izgradnju skijališta.