Od decembra 2009.
0

Bjegunci iz BiH, Hrvatske i Srbije idu iza rešetaka

Piše: A.Kovač
Foto: AFP (Ante Jelavić)
Foto: AFP (Ante Jelavić)
Usaglašavanjem izmjena i dopuna međunarodnih ugovora između ekspertnih timova ministarstava pravde BiH i Srbije osobe koje su pravosnažno osuđene u BiH, a koje su pobjegle u Srbiju, i obratno, ubrzo bi se mogle naći iza rešetaka.

"Naime, potpisivanjem ugovora između dvije države, bit će riješeno pitanje izvršenja zatvorske kazne za pravnosnažno osuđene osobe koje su nakon izricanja presude u jednoj državi pobjegli u drugu čiji su državljani. Iz BiH nakon izricanje pravosnažne presude pobjegle su 282 osobe, od kojih se 100 nalazi u Srbiji, 110 u Hrvatskoj i 13 u Crnoj Gori. Za 56 pravosnažno osuđenih osoba nemamo podatke gdje se nalaze“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Jusuf Halilagić, sekretar Ministarstva pravde BiH, dodavši da su BiH i Hrvatska, također, usaglasile izmjene i dopune međunarodnih ugovora, te da se parafiranje ugovora sa obje države očekuje u decembru ove godine.

Prema njegovim riječima oko 50 osoba koje su, pak, pravosnažno osuđene u Hrvatskoj, nalaze se na području BiH.

"Izmjenama ugovora ukida se princip "dobrovoljnosti“ kod izvršenja krivičnih sankcija, jer je do sada bilo definisano da osuđene osobe za izdržavanje kazne u drugoj državi moraju dati svoju saglasnost“, dodao je u Halilagić.

Najpoznatiji slučaj kada je pravosnažno osuđena osoba pobjegla iz BiH i po Hrvatskoj, čiji je državljanin, slobodno se šetala, jeste slučaj, bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, koji je osuđen na deset godina zatvora zbog kriminala u Hercegovačkoj banci.

Branimir Glavaš, hrvatski političar, jedan osnivača HDZ-a je u Hrvatskoj osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Međutim, utočište je našao u BiH, a budući da ima dvojno državljanstvo ne može biti izručen Hrvatskoj.

[VSLIKA]

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš
2[/VSLIKA]Među onima koji su izbjegli pravdu je i Ognjen Šimić, kardiohirurg koji je u Hrvatskoj osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita, a utočište je, također, našao u BiH.

U BiH se sklonio i Blaž Petrović, optužen da je fiktivnim pravnim poslovima pribavio oko deset milona kuna, te Željko Vrbat, pljačkaš „Getroa“ u Sesvetama.

Ivan Bender, bivši direktor Zavoda PIO/MIO i član Predsjedništva HDZ BiH pobjegao je, pak, iz BiH u Hrvatsku da bi izbjegao odlazak na izdržavanje kazne od četiri i po godina zatvora zbog pronevjere i zlopotrebe službenog položaja i ovlasti u vezi s otimačinom mostarskog hotela "Ero" preko famoznog preduzeća "Tuh-Invest".

Ovo su samo neki od mnogobrojnih primjera u kojima su osuđene osobe iskoristile državljanstvo jedne države kako bi izbjegle kaznu za krivična djela koja su počinili na tertoriji druge države.

Ognjen Šimić
Ognjen Šimić
Inače, usaglašenim izmjenama i dopunama ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima bit će unaprijeđena i ukupna međunarodna pravna pomoć između država. Izmjenama je predviđena mogućnost direktnog komuniciranja među organima dvije države. Tako sudovi u krivičnim postupcima neće više morati čekati izvode iz kaznenih evidencija iz druge države i zbog toga odugovlačiti postupak, već će te izvode moći direktno pribaviti od nadležnog organa druge države. Ovi podaci su se do sada pribavljali na mnogo složeniji način, pa je prihvaćeno rješenje veliki pomak u ovim postupcima.