Dobro poznati policiji
20

Bjegunac Benedi Đukanović i Željko Kovačević su 2007. opljačkali "Una banku" u Ključu

Piše: M. D.
Da je Benedi Đukanović procesuiran za pljačku zlatare u Ključu, ko zna, možda bi banjalučki biznismen Slaviša Krunić danas bio živ.
Ovu rečenicu kazao nam je dobro upućeni policijski izvor koji je učestvovao u potjeri nad Đukanovićem u dva navrata – 2007. godine kada je sa još dvojicom maskiranih razbojnika izvršio razbojništvom nad tadašnjom "Una bankom“ u središtu Ključa i 2013. kada je taj kriminalac sa saučesnikom izvršio pljačku i razbojništvo ključke zlatare "Sarajka“.

Tom prilikom je pištoljem pretukao vlasnicu Rasemu Šabić i odnio zlato i novac u vrijednosti od 55.000 KM. Zanimljivo, oba razbojništva dogodila su se u mjesecu maju, a maskirani razbojnici su pobjegli istim putem preko planine Manjače u pravcu Banje Luke. Još interesantnije je da je Benedi Đukanović rođen na području općine Ključ, tačnije u selu Sokolovu, zaseoku Đukanovići i upravo je tim šumskim putevima oko rodnog sela bježao od policije.

"Protiv Đukanovića je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Područnom odjeljenju Sanski Most Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK). Prilikom istrage na automobilu koji je prethodne noći ukradeno u Prijedoru, a kojim je izvršeno ovo razbojništvo pronađeni su otisci Đukanovićevih papilarnih linija. On je tada lišen slobode i određen mu pritvor, a nakon toga pušten je na slobodu. a sudski postupak protiv njega, koliko je poznato, nikada nije okončan", kaže naš izvor.

Drugi izvršilac nikada nije otkriven ali se sa velikom dozom vjerovatnoće pretpostavlja da je to bio Željko Kovačević.

Na Općinskom sudu u Sanskom Mostu ne vodi se krivični postupak protiv optuženog Đukanovića, a do kraja radnog vremena na Kantonalnom sudu u Bihaću nisu nam mogli provjeriti da li se ovaj predmet vodi kod njih na Krivičnom odjeljenju.

Šest godina ranije 10. maja 2007. godine u jutarnjim satima oko 8:30 sati tri maskirana razbojnika sa fantomkama i dugim cijevima pod prijetnjom uposlenicima "Una banke" uzeli su neutvrđenu količinu novca i pobjegli preko obližnje entitetske granice RS-a.

"Policija je jurila za njima makadamskim putem prema Sokolovu to je desna obala rijeke Sane, ali su razbojnici zameli trag i šumskim putevima preko Sitnice uspjeli da se dočepaju platoa Manjače", ispričao je dobro upućeni sagovornik Klix.ba.

Ključka policija je prilikom lova ovih bjegunaca imala i podršku kolega iz RS-a u pretraživanju terena, ali nisu uspjeli da ih lociraju i uhapse. Naš izvor ističe kako, iako nije bilo direktnih informacija o izvršiocima razbojništva u banci, dobra operativna saznanja ukazivala su da su dva sigurna počinoca ovog krivičnog djela bili Benedi Đukanović i u atentatu na Sinišu Krunića ubijeni Željko Kovačević. Istraga o ovom razbojništvu još uvijek je otvorena.

Naš sagovornik, inače iskusni policajac, imao je priliku te 2013. godine da se "upozna" sa uhapšenim Benedijem Đukanovićem nakon pljačke ključke zlatare.

"Djelovao je neotesano, reklo bi se, nepismeno i neuko, ali kad mu pogledaš policijski dosije, onda vidiš 'sabrana djela' visokog kriminala",opisao je najtraženijeg bh. bjegunca izvor Klix.ba.