{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bjanko ostavke ministara u BiH su problematične

16.10.2012. u 14:11
2
5
Bjanko ostavke ministara u BiH su problematične
2
Bjanko ostavke ministara u BiH su problematične
Pravni eksperti Vijeća Evrope iz Venecijanske komisije su, tokom zasjedanja koje je održano proteklog vikenda, kritikovali praksu "bjanko ostavki ministara" u FBiH koja je podrazumijevala zahtjev političkih stranaka da njihovi ministri u vladi nakon preuzimanja dužnosti unaprijed potpišu blanko pismo ostavke, a koje će čuvati politička partija, te je eventualno upotrijebiti kako bi se iznudila ostavka.
Venecijanska komisija smatra da je navedena praksa u sukobu s evropskim standardima demokratije i vladavine prava.

Venecijanska komisija smatra da je praksa unaprijed potpisanih bjanko ostavki članova vlade problematična iz nekoliko razloga.

Prije svega, takva praksa predstavlja oblik obavezujućeg mandata u širem smislu (largo sensu), te je takva praksa naišla na šire kritike u Evropi, a na osnovu principa slobodnog i nezavisnog političkog mandata u okviru liberalne demokratske tradicije.

Navedeni princip predviđa da izabrani zvaničnici trebaju predstavljati sve birače, a ne samo jedan njihov segment, odnosno pojedine političke partije; oni bi trebali svoju dužnost obnašati slobodno i u težnji da ostvare ono što smatraju najboljim interesom kompletne države, a bez prethodnih "uslovljavanja" vanjskih faktora (kao što su njihove političke partije).

Smjena ministra se treba dogoditi na način predviđen zakonom i relevantnim procedurama, a ne fiktivnom odlukom samog ministra. Venecijanska komisija smatra da je praksa koja zaobilazi zakon, a koja podrazumijeva unaprijed potpisane bjanko ostavke - koje čuva i diskreciono koristi treća strana, odnosno politička partija - fiktivna i nepoštena procedura, koja je u suprotnosti sa evropskim principima demokratije i vladavine prava, te s negativnim posljedicama po funkcioniranje političkog sistema.

Venecijanska komisija je preporučila izbjegavanje takve prakse u evropskim demokratijama. Iako navedene prakse možda i ne krše nijedno pravno obavezujuće pravilo na evropskom nivou, Venecijanska komisija smatra da takve prakse nisu u skladu s demokratskim standardima koji se očekuju od demokratskih društava.

Glavni razlog je taj što je čitav takav dogovor fiktivan, nepošten i netransparentan, saopćeno je iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: