Grubo kršenje zakona
2

Bivšim radnicima mostarskog Komosa ne isplaćuju se sredstva od izvršnih presuda

R. D.
Ogorčeni radnici traže samo svoje (Foto: R. D./Klix.ba)
Ogorčeni radnici traže samo svoje (Foto: R. D./Klix.ba)
Pedesetak radnika Komosa d.d. Mostar, komunalnog preduzeća u stečaju, kojem je Grad Mostar većinski vlasnik, već više od tri godine čaka isplatu skoro pola miliona KM po osnovu izvršnih sudskih presuda.

Halil Kovačević, Sead Jašarević i Emir Džubur odavno su u penziji, ali desetine hiljada maraka duguje im firma u kojoj su radili većinu svog radnog vijeka i koju su zbog kršenja granskog kolektivnog ugovora tužili 2013. godine.

Kovačević nam kaže kako su radnici 2016. godine na Općinskom sudu u Mostaru po osnovu kolektivne tužbe dobili pravosnažne presude u svoju korist za manje isplaćenih sredstava u periodu 2012.-2014., a da je Komos dužan i nekim radnicima po osnovu pojedinačnih tužbi.

Halil Kovačević (Foto: R. D./Klix.ba)
Halil Kovačević (Foto: R. D./Klix.ba)

"Oni nikom ništa nisu platili godinama, a suma po izvršnim presudama je oko pola miliona KM", kaže Halil Kovačević.

Godinu je otvoren stečaj, ali nema nikakvog stečajnog postupka, pojašnjava Džubur te navodi kako je cjelokupan komunalni sektor u Mostaru opterećen nezakonitim radnjama na osnovu kojih su podignute krivične prijave nevladinih organizacija.

"Po zakonu o stečaju mi smo trebali biti u prvom isplatnom redu, a nas su stavili kao da su nam dužni kafu platiti, a ne izvršne sudske presude", dodaje Kovačević naglašavajući kako u Komosu i dalje radi oko 90 radnika kojima plate redovno isplaćuju.

Emir Džubur (Foto: R. D./Klix.ba)
Emir Džubur (Foto: R. D./Klix.ba)

Kažu kako su kršenja granskog kolektivnog ugovora bila u mnogo dužem periodu, ali da su radnici tužili i dobili samo za tri godine te da su se odrekli kamata i troškova i potražuju samo glavnicu.

"Penzioneri smo, nama treba novac za hranu i lijekove. Neki od tih ljudi kojima duguju novac već umiru. Nama nek isplate naše, a stečajni postupak nek provode sto godina ako treba", kaže Kovačević.

Radnici od Općinskog suda u Mostaru očekuju odluku da ih se stavi u viši isplatni red, kako zakon i predviđa.

Sead Jašarević (Foto: R. D./Klix.ba)
Sead Jašarević (Foto: R. D./Klix.ba)

Sead Jašarević kaže kako je riječ o nesavjesnom poslovanju te kako se u sve umiješala politika.

"Gdje oni dođu, tu trava više ne raste. Oni se ne drže zakona, znamo da su više od četiri miliona isplatili za poreze i doprinose, a nama naše nisu", kaže Jašarević.

V. d. direktorice Komosa Vesna Mrgan Karanović za Klix.ba je kazala kako ona nije nadležna za sudske sporove, već stečajna sutkinja Biljana Stajčić i stečajni upravnik.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Vodim samo tekuće i operativne poslove i sve po dogovoru sa stečajnim upravnikom", kazala je Mrgan Karanović.

JP Komos d.d. Mostar već godinama je u stečaju, a najveći povjerioci su Poreska uprava FBiH i Uprava za indirektno oporezivanje.