{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivšim i sadašnjim članovima Predsjedništva BiH uručena visoka odlikovanja Svete Stolice

F
29.4.2008. u 12:21
0
0
Bivšim i sadašnjim članovima Predsjedništva BiH uručena visoka odlikovanja Svete Stolice
0
Bivšim i sadašnjim članovima Predsjedništva BiH uručena visoka odlikovanja Svete Stolice
Sekretar Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti uručio je danas u Sarajevu visoka odlikovanja Vatikana članovima Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću, Nebojši Radmanoviću i Željku Komšiću i članovima iz prethodnog saziva Ivi Miri Joviću, Borislavu Paravcu i Sulejmanu Tihiću.
Odlikovanja je dodijelio papa Benedikt XVI u znak zahvalnosti za postignuća tokom procesa odobravanja i ratifikacije Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH.

Susretu s nadbiskupom Mambertijem, koji od subote boravi u službenoj posjeti BiH, i svečanom uručenju odlikovanja nisu prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić, koji se nalazi na ranije zakazanom službenom putovanju, te Sulejman Tihić zbog bolesti.

Član Predsjedništva Radmanović je izjavio da je s nadbiskupom Mambertijem razgovarano o odnosima BiH i Vatikana, te koracima koje BiH pravi na putu ka Evropskoj uniji i razvijenom društvu.

- Zadovoljstvo je bilo konstatirati da ravnopravnost građana i naroda u BiH jeste zajednički princip kako treba razvijati BiH, ali i okruženje, rekao je on.

Prema njegovim riječima, pokazali smo da u BiH možemo da gradimo multietničko i multikulturalno društvo, što je neophodno za čitav civilizirani svijet.

Također, nadbiskup Mamberti je upoznat o načinu na koji će BiH provoditi Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom, koji je prvi takav ugovor u BiH, ali i primjer kako će se uskoro postići dogovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Islamskom zajednicom.

Nadbiskup Mamberti je podsjetio na riječi pokojnog pape Ivana Pavla II prilikom posjete Predsjedništvu BiH 1997. godine da u BiH zajednički žive narodi južnih Slavena, ujedinjeni porijeklom, ali rastavljeni poviješću.

- U glavnom gradu Sarajevu ka nebu se podižu katolička katedrala, pravoslavna katedrala, muslimanska džamija i židovska sinagoga. Ove četiri građevine nisu samo mjesto gdje vjernici u jednoga Boga ispovijedaju svoju vjeru. One, također, predstavljaju vidljivu opomenu za građansko društvo koje ljudi ovoga područja žele izgraditi - društvo mira - čiji članovi prepoznaju Boga kao Gospodina i Oca svih, naveo je Mamberti riječi pape Ivana Pavla II.

Ove riječi imaju veliku važnost danas i izražavaju iste stavove, koje prihvata i Mamberti, da se napravi prostor konkretnoj nadi u dostojanstveniju budućnost za sve narode koji zajedno žive na ovome području.

Bivši član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović zahvalio je na odlikovanjima uime bivših i sadašnjih članova Predsjedništva, koje oni doživaljavaju kao priznanje za vođenje BiH putem budućnosti i modernih civilizacijskih dostignuća.

Jović je posebno prenio pozdrave i izraze zahvalnosti Sulejmana Tihića na dodijeljenom priznanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: