Prijete tužbom
303

Bivši zastupnici DF-a: Kad bi Tito vidio ko njeguje antifašizam odmah bi se učlanio u SDA i HDZ

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Lejla Didik-Sarajlić, Nedžada Avdić i Jasmin Kadić oglasili su se nakon jučerašnjeg saopćenja Demokratske fronte (DF) u vezi s njihovom odlukom da napuste stranku. Rukovodstvu DF-a koje im je jučer poručilo: "Bog vam pamet dao" kratko su odgovorili: "Ma hajte molim vas".

U saopćenju za javnost oni navode da su naviknuti na reakcije iz Demokratske fronte u kojima se ne biraju načini diskvalifikacije i klevete onih koji su stranku napustili, koristeći metode skretanja pažnje sa stvarnih činjenica. Oni navode da je Demokratska fronta u saopćenju za javnost iznijela neistine bez ijednog argumenta.

"Nikada nismo obaviješteni da je protiv nas pokrenut disciplinski postupak, a kamoli o mogućim razlozima. Priložite dokaz bilo kakve obavijesti, dopisa ili druge forme dokumenta koji ste dostavili elektronskom poštom koja se u takvim slučajevima koristi. Nema ih. Istina je da je protiv zastupnica Lejle Didik Sarajlić i Nedžade Avdić Kantonalno povjereništvo DF TK pokrenulo incijativu za isključenje iz stranke, o čemu smo upoznati samo putem medija", saopćili su zastupnici.

Dalje dodaju da su u saopćenju DF-a svi navodi lažni i lako provjerljivi, kao npr. da su u više navrata podržavale skupštinsku većinu predvođenu SDA, što se može utvrditi kroz transkripte sjednica.

"Dokazi nikad nisu prezentovani jer ih nema, ali su političke klevete (koje će epilog možda dobiti na sudu) iskorištene. Isti dan kada je inicijativa dostavljena Sekretarijatu stranke, protustatutarno je zakazana elektronska sjednica Predsjedništva DF s odlukom o isključenju zastupnica. Elektronsko glasanje je trajalo najmanje 7 dana, do kada smo telefonom informisani kako je rezultat tijesan. Formalno, zastupnice nikada od strane organa stranke nisu obaviještene niti o pokretanju isključenja niti o ishodu glasanja. Ne znamo kako vi, ali kada nekoga optužiš pa još pokreneš egzekuciju, bez prava odbrane onog kojem se ‘glava skida’, mi to zovemo fašističkom metodom. Takav metod i inicijativu za ‘skidanje glava’ većina članova Predsjedništva je po prvi puta odbila. Dakle, nije stranka nazvana fašističkom, nego metod onih koji su ovaj postupak provodili. Ne daj Bože da drug Tito vidi ko sve njeguje antifažizam i njegovu ostavštinu, vjerujemo da bi se odmah učlanio u SDA ili HDZ. Istina, mnogi profitaraju 'njegujući' tu tradiciju", piše u saopćenju.

Ističu kako je istina da su pozvani i da su obavili razgovore, na njihovu inicijativu, s političkim subjektima i to sljedećim redom: SDP, Nezavisni blok, BPS, Naša stranka i SzBiH.

"SDA i SBB su također izrazili želju da razgovaramo, ali do razgovora nije došlo. Svi navedeni politički subjekti su izrazili poštovanje prema našem političkom radu u skupštinama i parlamentima te izrazili želju da im se priključimo. Da nam možda vi ne biste zabranili razgovarati? Ma hajte, molim vas. Naš cilj nikada nije bio ‘uhljebljenje’, što smo dokazali svojim zastupničkim djelovanjem kroz brojna upućena pitanja, inicijative i amandmane. To je evidentirano na sjednicima, a kada smo to sami uspjeli propraćeno je u medijima i od građana. Ne možete nam to uzeti", navode oni.

Zastupnici pozivaju medije da odmah provjere kod Senada Šepića i Nermina Nikšića jesu li tražili uhljebljenje, a od lidera Nezavisnog bloka i SDP-a očekuju odgovor kojim će i sami pokazati da su na liniji pravde pa makar se ona morala utvrđivati u odnosu tri zastupnika naspram jedne stranke.

"Upravo dominatno djelovanje DF-a kroz populizam, politikanstvo i koketiranje, a ne rad s najslabijim kategorijama društva, ispoljavanje viška patriotizma i korištenje komunističkih fraza, kako smo i naveli u obrazloženju istupa iz DF-a, nije ništa drugo nego ‘uhljeb’ djelovanje. A upotreba ovih političkih alata nije okrenutost prema ranjivim populacijama, nego najgora okrutnost i zloupotreba istih. Mi nismo došli u DF, nego smo s mnogim drugim stvarali DF. Nismo od onih koji trpe i pate. Nismo se ni libili, kako vi to tvrdite, da vam nešto saopćimo. Tako i jesu počeli problemi i vaša želja da nas, kako se vi to volite izražavati, 'izbacite s noge na nogu'. Vaš pokušaj ipak nije uspio, prema nama nikada dostavljenom rezultatu s 9. Elektronske sjednice Predsjedništva. Borbu unutar DF-a s vama smo ipak odlučili prekinuti, jer je DF nepopravljivo unakažen", piše u saopćenju za javnost.

Zahvalili su se svim njima nepoznatim funkcionerima SDA koji su DF molili da ih ne izbace iz DF-a.

"Zaista ti SDA-ovci, kao niko, imaju stila da stvore predodžbu kako nam je dobro i kako baš tu gdje jesmo trebamo ostati, samo što mi to eto ne vidimo. Zamolite ih da prestanu pomagati i nama i građanima, svima će biti bolje. A vi samo nastavite saradnju sa SDA uvodeći i pozicionirajući njen kadar s uzvicima o ujedinjenju ljevice", poručuju zastupnici.

Pozvali su cijelu javnost da pregledaju njihove profile na društvenoj mreži Facebook, dijelom se upoznaju i o njihovom političkom radu te uvjere kako jasno iznošenje političkih stavova predstavlja uvredu za one koji se s njima ne slažu.

"Svjesni činjenice da je naš način djelovanja nekonvencionalan za bosanske političke prilike u koje ste se uklopili, ne čudi vaš pokušaj da svojom toplom preporukom upozorite i prepadnete naše moguće nove političke partnere te i tako nastavite naš politički progon. Gledajući iz vašeg ugla djelovanja koje smo opisali u pismu istupanja, naravno da nikada nećete shvatati da postoje ljudi kojima bavljenje politikom predstavlja odgovornost, a ne uhljebljavnje. Moglo bi se još, nadugo i naširoko, ali kako to nama zaista nije vrijedno ni truda ni vremena, samo ćemo još dodati, kako pisca saopćenja kojeg je lako prepoznati iz njegovog rukopisa, ovom prilikom želimo obavijestiti kako ćemo svoj ugled najbolje sačuvati napuštajući DF, a vi nastavite popravljati ugled kadra SDA koji uvodite u DF. Znamo da bi za vašu upotrebu bili ugledni, to bi značilo da moramo imati vaše mišljenje, trpjeti i patiti. A nama to ne treba", piše u saopćenju javnost.

Kako kažu, podrazumijeva se da svi vole svoju domovinu pa to ne ističu. Dodaju da su cijeli rat bili tu, branili svoju domovinu, završili visoke škole, a sve što imaju su zaradili.

"Želimo biti odgovorni i dati svoj doprinos društvu na pravedan i pošten način, ma koliko koštalo. Očekujemo da sada, jer je to vaš stil, pustite druge na nas da nas nastave napadati i ujedati. Mi vas čekamo, a trudit ćemo se više ne odgovarati, jer je to besmisleno. Iako se ne koristimo tim pozdravom, jer poštujemo vrijeme i svrhu njegovog nastanka, cijenimo da je ovaj put sasvim pristojno, opravdano i našim karakterima primjerno da sve pozdravimo sa 'Smrt fašizmu, sloboda narodu'", zaključuju bivši zastupnici DF-a.