Prodaja zemljišta 2015.
236

Bivši vijećnik iz Hadžića tvrdi: Prevareni smo, glasali smo za izgradnju fabrike, a dobili vilu

M. N.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Bivši vijećnik Općinskog vijeća Hadžići Admir Mujanović najavio je podnošenje krivične prijave protiv investitora kojem je 2015. godine data saglasnost za prodaju općinskog zemljišta u Pazariću u svrhu izgradnje fabrike pločastog namještaja. Nekoliko godina kasnije na tom mjestu je osvanula privatna vila.

Kako je rekao za Klix.ba, vijećnici iz prošlog mandata su na jednoj od sjednica 2015. godine dobili materijal u kojem je bio i prijedlog za donošenje odluke o davanju saglasnosti za prodaju općinskog zemljišta u svrhu izgradnje fabrike. Načelnik im je dao garancije kako će to biti fabrika namještaja i da će posao dobiti 20-ak osoba. Lokalitet buduće fabrike trebao je biti iznad kasarne u Pazariću.

"Međutim, to se nije desilo, nego se desila klasična obmana i prevara, jer je na tom lokalitetu visoki dužnosnik jednog kompleksa u Tarčinu napravio stambeni objekt, odnosno vilu. Tada su vijećnici izigrani i prevareni. Javno iznosim izvinjenje svim građanima općine Hadžići jer sam tada s ostalim kolegama vijećnicima vjerovao načelniku. Tada nismo mogli znati da se iza svega krije prevara", rekao je Mujanović.

Admir Mujanović
Admir Mujanović

Pozvao je sve vijećnike iz tog mandata da podnesu krivičnu prijavu i da zajedno vrate, kako kaže, prevarom otuđeno zemljište. Općini se obratio dopisom i pozvao ih da daju saglasnost za inspekcijski nadzor nad objektom i predmetnom lokacijom radi utvrđivanja načina obeštećenja i izricanja potrebnih sankcija investitoru te da navedenu odluku iz 2015. godine stave van snage.

"Vjerujem da u mnogima ima bar malo morala i da na osnovama zakona žele pokazati svoje pravo lice. Podsjećam da činjenice govore kako zemljište nije iskorišteno za ono za što je saglasnost dao najviši organ Općine Hadžići, a to je Općinsko vijeće. Na lokaciji ne postoji fabrika pločastog namještaja, nego vila očiglednog miljenika lokalne vlasti. Javnost obavještavam da ću poduzeti sve mjere da ispravim ovu nenamjernu grešku i prevaru", kazao je Mujanović.

Kontaktirali smo i Općinu Hadžići u kojoj nam je rečeno da je pojedinačni akt za izgradnju stambenog objekta izdat na ime graditelja kao novog vlasnika koji je ugovorom o prijenosu prava vlasništva - kupoprodajom stekao pravo vlasništva (sa svim vlasničkim pravima utvrđenim Zakonom o stvarnim pravima) nad tom nekretninom i isto pravo upisao u zemljišnu knjigu. Taj ugovor o kupoprodaji je kao ispravu obradio notar.

Bivšem vijećniku poručili su da je općinsko vijeće predstavničko tijelo građana koje odlučuje u okviru svoje nadležnosti i odgovornosti na čijem čelu je predsjedavajući OV, a da je općinski načelnik izvršni organ općine i zajedno s općinskim službama za upravu čini jedinstveni općinski organ uprave općine.

"Međusobni odnosi Vijeća i Načelnika zasnivaju se na principima međusobnog uvažavanja i saradnje, uz odgovornost za ostvarivanje nadležnosti i odgovornost za funkcioniranje jedinica lokalne samouprave", kazali su iz Općine Hadžići.