{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši upravnik KPZ Foča pušten na slobodu

S
27.7.2009. u 13:35
0
1
Bivši upravnik KPZ Foča pušten na slobodu
0
Bivši upravnik KPZ Foča pušten na slobodu
Haški tribunal je donio odluku prema kojoj je Milorad Krnojelac, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i činjenice da je odslužio više od polovine kazne na koju je osuđen, pušten iz zatvora u Italiji.
Kako BIRN - Justice Report nezvanično saznaje, Krnojelac se već nalazi u BiH.

Nakon što je uhapšen 1998. godine, ratni upravnik Kazneno-popravnog doma (KPD) Foča je u septembru 2003. pred Haškim tribunalom i pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Od aprila 1992. do augusta 1993. godine Krnojelac je sudjelovao u mučenju, ubistvima, progonu i okrutnom postupanju prema Bošnjacima.

U odluci o puštanju na slobodu stoji da se Krnojelac u zatvoru u Italiji “korektno ponašao”, zbog čega mu je, prema italijanskom zakonu, kazna smanjena za 810 dana. Njegovo zdravstveno stanje, kako dalje stoji, prouzrokovalo mu je “bolove i nelagodu”.

Prema podacima Haškog tribunala, 26 osoba je do sada izdržalo kazne za zločine počinjene tokom sukoba na području bivše Jugoslavije i većina je prijevremeno puštena na slobodu.

Za zločine počinjene u Foči do sada su pred Tribunalom osuđeni: Dragoljub Kunarac na 28 godina zatvora, Radomir Kovač na 20 godina, Zoran Vuković na 12 godina, Biljana Plavšić na 11 godina, Dragan Zelenović na 15 godina i Momčilo Krajišnik na 20 godina.

Pred Tribunalom uskoro bi trebalo početi suđenje Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, za zločine počinjene, između ostalog, i u Foči.

Pred Sudom BiH za zločine u Foči pravomoćno su osuđeni Mitar Rašević, bivši komandant straže, na sedam godina, i Savo Todović, zamjenik upravnika KPD-a Foča, na 12 godina i šest mjeseci.

Sud BiH izrekao je pravomoćnu presudu i Neđi Samardžiću za zločine u Foči, te ga kaznio sa 24 godine dugotrajnog zatvora. Radovan Stanković, nakon što je pravomoćno osuđen na 20 godina dugotrajnog zatvora za zločine u Foči, pobjegao je iz zatvora u maju 2007. godine.

Za zločine počinjene u KPD-u Foča i drugim zatočeničkim centrima na području Sarajeva, pred Sudom BiH je nepravomoćno oslobođen krivice Momčilo Mandić, bivši ministar pravde Srpske Republike BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: