Ispitani u SIPA-i
25

Bivši uposlenici Sberbanke BH uhapšeni u akciji "Bankar", pušteni na slobodu

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Bivši uposlenici Sberbanke BH u Sarajevu, koji su uhapšeni u jučerašnjoj akciji kodnog naziva "Bankar", pušteni su na slobodu.
Nakon ispitivanja i kriminalističke obrade u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) trojica osumnjičenih pušteni su na slobodu i predmet ide u redovnu proceduru, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Kako smo ranije pisali, riječ je o trojici bivših uposlenika Sberbanke BH, među kojima je i voditelj odjela ove banke u Sarajevu, koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo ''Udruživanje radi činjenja krivičnog djela'', u vezi sa krivičnim djelom ''Zloupotreba položaja i ovlaštenja'', a sve u vezi sa krivičnim djelom i ''Pranje novca'', Krivičnog zakona FBiH.

Nakon hapšenja oglasila se i Sberbanka BH koja je saopćila da je uposlenike još prije šest mjeseci prijavila Tužilaštvu KS zbog zloupotrebe položaja u cilju sticanja lične finansijske koristi.

"Banka pozdravlja sve poduzete aktivnosti nadležnih policijskih tijela i vjeruje u bh. pravosuđe", rekli su iz Sberbanke BH.