Sud u Banjoj Luci
5

Bivši specijalci MUP-a RS za pljačku na autoputu dobili po 11 godina zatvora

Piše: M. Travar
Bivši specijalci MUP-a RS Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović osuđeni su na po 11 godina zatvora, a suvlasnik autokuće Quattro Oleg Banda osuđen je na devet godina zbog pljačke 617.000 KM na autoputu Banja Luka-Gradiška, koja se desila 22. septembra 2015. godine.

Tako je presudio Okružni sud Banja Luka, odnosno sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Olga Pantić.

U gotovo filmskoj pljački, Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda su tog dana zelenim Audijem A6 presreli i napali kolonu vozila Sector Securityja. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i zaposleni Đurađ Bajić nakon što su hici probili blindirano vjetrobransko staklo na vozilu.

Osim optuženih, u pljački su učestvovala još dvojica specijalaca, Goran Janjuz iz Bosanske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca te radnik agencije Sector Security Danijel Kuzmić iz Kotor Varoši.

Uhapšeni su 13. januara 2016. godine. Janjuz i Inđić su pristali da sarađuju sa istražiocima i pušteni su da se brane sa slobode, a zatim je to omogućeno i Kuzmiću. Sva trojica su s tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice i pristali da budu svjedoci saradnici.