Imali samo dva
124

Bivši SFOR-ovac pomogao: Srednja stručna škola Bugojno dobila 36 računara

Piše: M. N.
Srednja stručna škola u Bugojnu dobila je 36 računara koji su donacija njemačkih entuzijasta koji već godinama pomažu BiH.

Bivši SFOR-ovac Sascha Nagel, o kojem smo pisali ranije, saznao je kako škola u Bugojnu, koju pohađa 510 učenika, za polaganje informatike ima samo dva ispravna računara. Organizovao je akciju sa svojim prijateljima i uz pomoć kompanije Green IT Solution GmbH nabavili su nove računare za ovu školu.

"Ova škola svake godine može kupiti 2-3 računara iz svojih sredstava tako da je ova naša donacija od velikog značaja. Budućnost IT razreda je osigurana", rekao je Nagel.

Istakao je kako su mnogobrojni pokušaji uvoza opreme s lokalnim organizacijama propali zbog problema u vezi s porezom i carinom. Ovaj put su imali pomoć načelnika Bugojna Hasana Ajkunića, predsjedavajućeg OV Bugojno Igora Vrljića, organizacije "Budi djeci prijatelj" te velikog broja firmi i pojedinaca koji su uložili napore da računari stignu u prave ruke.

"Naša škola stvarno ima problem s manjkom računara. Nastavni proces se nije odvijao onako kao smo planirali. Ova donacija nas je obradovala i riješili smo problem za narednih 10 godina. Moramo koristiti nove tehnologije i svaka škola mora imati jedno odjeljenje računarske struke, jer s računarima i informatičarima školstvo ide naprijed", rekao je direktor škole Enver Hadžiahmetović.

Zahvalio se svima koji su pomogli da se ova donacija realizira te sugrađaninu Rašidu Ćehajiću koji je povezao njemačke entuzijaste s ovom školom.

Nagel je bivši SFOR-ov vojnik koji je bio u misiji u BiH 1997. i 1998. godine te od tada pomaže našoj zemlji. Organizovao je niz humanitarnih akcija s posebnim naglaskom na pomoć ugroženoj djeci i djeci s poteškoćama u razvoju.