Poginuta optužnica
0

Bivši sekretar predsjednika RS zloupotrijebio 350.000 KM

FENA
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Mirka Stojića zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivičnog djela primanja mita te je sebi ili drugim osobama pribavio ili imao namjeru da pribavi protivpravnu imovinsku korist više od 350.000 KM.

Optužnica Stojića tereti da je u periodu obavljanja dužnosti generalnog sekretara, odnosno šefa kabineta predsjednika Republike Srpske, iskoristio svoj službeni položaj, zaključivajući fiktivne ugovore o vršenju raznih vrsta usluga prilikom rekonstrukcije i adaptacije palače predsjednika Republike Srpske, bez realizacije tih ugovora i bez namjere stvarne realizacije tih ugovora.

Stojiću se stavlja na teret i zaključivanje fiktivnog ugovora o zakupu stana za potrebe Službe predsjednika, a svoj službeni položaj je iskoristio i utvrđujući sebi, bez pravnog osnova, pravo na novčanu naknadu na ime obavljanja dodatnih poslova iz nadležnosti generalnog sekretara, odnosno šefa kabineta predsjednika Republike Srpske.

U namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, prema navodima optužnice, Stojić je iskoristio svoj položaj i u vrijeme pripremanja sahrane pokojnog predsjednika Republike Srpske Milana Jelića, na način da su iz budžeta Republike Srpske isplaćena novčana naknada za usluge snimanja i pripreme sahrane, iako takve usluge nisu vršene, s obzirom na to da je po odluci Vlade troškove sahrane snosila entitetska vlada.

Istragom je utvrđeno da je Stojić nezakonitim radnjama koje mu se stavljaju na teret, a koje su precizirane u sedam tačaka optužnice, sebi ili drugom pribavio ili imao namjeru da pribavi protivpravnu imovinsku korist više od 350.000 KM.

Podsjećanja radi, bivši generalni sekretar predsjednika RS-a Mirko Stojić priveden je 20.maja ove godine po nalogu Specijalnog tužilaštva RS-a.

Glavna služba za reviziju javnog sektora utvrdila je niz neregularnosti i propusta u izgradnji palače predsjednika RS-a, koja je koštala oko 11 miliona KM.

Revizori su još 2008. utvrdili da ugovaranje radova, usluga i nabavka opreme, te način plaćanja u Službi predsjednika RS-a nisu vršeni na način da osiguraju ekonomično i racionalno trošenje novca, tako da su troškovi prikazani manji za oko 400 hiljada KM, a korištenje budžetskih sredstava nije bilo u skladu s planom izvršenja budžeta ove institucije.

Također, utvrđeno je i da je na ime zakupa stambenog prostora za tadašnjeg generalnog sekretara Službe predsjednika RS-a Mirka Stojića plaćano mjesečno 2.500 maraka, iako ova naknada u skladu s odlukom Vlade RS-a može iznositi maksimalno 600 KM.

U jednom od ranijih istupa, Stojić, koji je nakon nalaza revizora smijenjen, tvrdio je da nisu tačne optužbe protiv njega, da mu je “sve napakovano” i da će dokazati nevinost.