Varao i krivotvorio
280

Bivši SDA-ovac Jasenko Tufekčić priznao krivicu za dva krivična djela

D. Be.
Jasenko Tufekčić (lijevo)
Jasenko Tufekčić (lijevo)
Bivši dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jasenko Tufekčić priznao je krivicu za krivična djela "Prevara u službi" i "Krivotvorenje službene isprave".

Tufekčić je u Općinskom sudu u Sarajevu prihvatio sporazum o priznanju krivice, a kaže da je to uradio iz razloga nemogućnosti vođenja dugotrajnog i višegodišnjeg sudskog procesa kao i nemogućnosti da slobodno govori o korupciji i kriminalu u federalnim institucijama.

"Cijenu borbe za istinu I pravdu ne plaćaju samo obični 'građani' već i rijetki iz vlasti koji imaju hrabrosti da ukažu na korupciju i kriminal u institucijama koje vode, u kojem ubrajam i sebe", napisao je u pismu.

Kaže da će svoju borbu za istinu i pravdu nastaviti bez obzira na cijenu svjestan "da se s rogatim teško bosti" te poručuje da je ovo samo "prvo poluvrijeme".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Podsjetimo, Tufekčić je priznao krivicu nakon optužnice Tužilaštva KS koga ga je teretila da je od jula 2011. do aprila 2017. kao delegat i dopredsjedavajući podnio 355 naloga za službeno putovanje u koje je upisivao neistinite podatke.

Prema optužnici, koristio je službeni automobil svoje političke stranke, a u naloge za službeno putovanje upisivao je da dolazi ličnim automobilom, iako u vlasništvu nije imao svoj automobil, niti položen vozački ispit.

Premda je Tufekčić, kako je navedeno, imao pravo na korištenje službenog automobila Doma naroda Parlamenta FBiH, to je odbio, jer u tom slučaju ne bio imao mogućnost naplate troškova prijevoza, već je koristio automobil stranke i za putne naloge, koje je podnio parlamentu, isplaćeno mu je oko 40.000 KM, u kojem iznosu je oštećen budžet FBiH, saopćili su iz Tužilaštva KS.

Podsjećamo, Tufekčić je navedenom periodu bio član SDA.