Nagodba od 18 miliona dolara
1

Bivši savjetnik Paddyja Ashdowna tužio OHR

FENA
Američki državljanin Anthony Sarkis, bivši savjetnik visokog međunarodnog predstavnika Paddya Ashdowna, uspio je tužiti svoj bivši ured tražeći isplatu odštete radi otkaza koji je dobio, no nakon dva sudska postupka njegova žalba je odbijena.

Prema Sarkisovim navodima, OHR mu je nudio nagodbu od 18 miliona dolara kako bi obustavio postupak. Večernji list piše kako su iz OHR odbili komentirati ovaj slučaj ne smatrajući ga ozbiljnim.

"Moja glavna potraživanja od OHR-a bila su vezana uz klevete, odmazdu, prestanak radnog odnosa i raskid ugovora", rekao je Sarkis za Večernji list.

Sarkisov slučaj je, prema nekim tumačenjima, otvorio ili naznačio ozbiljnu mogućnost postojanja, makar i teorijskih, šansi za podnošenje žalbi i vođenje sudskih postupaka protiv zvaničnika OHR-a, o čemu je svoju zabrinutost iskazao i bivši američki ambasador u BiH Charles English.

U međuvoremenu je i američki predsjednik Barack Obama, odnosno Kongres uveo, makar kada je u pitanju SAD, imunitet za zvaničnike OHR-a u BiH i misije na Kosovu kako se protiv njih ne bi vodili postupci u često vrlo spornim odlukama koje su predstavljale izravno kršenje ljudskih prava.

Večernji list piše kako je ambasador English upozoravao i na to da su prijetnje oko tužbi protiv bivšega visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha upućivali i bivši vlasnici Hercegovačke banke, a i sam lider RS Milorad Dodik je već poduzeo korake kako bi se vodio postupak protiv Paddya Ashdowna. Međutim, za sada ni jedna tužba nije urodila plodom.