BiH
0

Bivši radnici Skontoproma plate traže putem suda

SRNA
Otpušteni radnici prijedorskog Skontoproma, koji su od prošlog mjeseca na Birou za zapošljavanje kao tehnološki višak, očekuju da će krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca biti održano prvo ročište pred Osnovnim sudom Prijedor po tužbi protiv preduzeća kojom traže neisplaćene plate i otpremnine.

Radnica Ilinka Ubiparipović rekla je da u kolektivnoj tužbi protiv preduzeća učestvuje 48 nekadašnjih radnika koji traže šest plata i zakonsku naknadu za period takozvanog čekanja na koje su poslati 1. novembra, a koji im je trajao do zaključenja radnih knjižica.

"Vlasnica Elizabeta Josipović u više navrata poručivala nam je da će nas isplatiti kada bude imala novca, ali mi na to ne možemo računati, te smo se odlučili da svoja prava ostvarimo putem suda", rekla je Ubiparipovićeva novinarima u Prijedoru.

Republička inspekcija rada kaznila je u novembru prijedorski Skontprom prekršajnim nalogom zbog toga što nije radnicima isplatio plate za januar, februar, avgust i septembar prošle godine i što za oktobar nije ni obračunao platu.

Utvrđeno je da, zbog problema u poslovanju, a nakon blokiranja računa preduzeća 25. septembra prošle godine, na osnovu odluke direktora radnici u proizvodnji nisu radno angažovani od 1. novembra 2013. godine. Republička inspekcija ranije je utvrdila da ovo preduzeće ima "historiju neurednosti".