Mirni skup u Tuzli
3

Bivši radnici: Od Fabrike obuće Aida ostalo je samo ime, u teškom smo položaju

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Blizu 30 radnika Fabrike obuće Aida u stečaju danas se okupilo u krugu fabrike kako bi ukazali na težak položaj u kojem se nalaze.

Kako tvrde, u javnosti je stvorena iskrivljena slika kada je riječ o ovom preduzeću, s obzirom na to da se oni u nezavidnom položaju nalaze već duži vremenski period, a o čemu se više ne govori.

"Radnici Aide se već skoro 20 mjeseci nalaze na birou, a od Zavoda za zapošljavanje TK više nemaju pravo na ostvarivanje naknade. Danas smo se okupili sa zahtjevom da nam isplate osam zaostalih plata, što je po zakonu. Aidu već prodaju. Prodat je pogon u Lukavcu za 400.000 KM, kao i prodavnica u naselj Sjenjak za 70.000 KM. Mi ništa drugo ne tražimo, samo ono što nama pripada po zakonu", kazao je predsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće Aida Hasan Užičanin.

Alma Mrčić je u Aidinom pogonu u Lukavcu provela devet i po godina. Ovaj pogon više ne postoji, a Mrčić ističe da je Vlada TK u jednom trenutku riješila određene probleme radnika, međutim dio njih i dalje postoji.

"Vlada TK je uzela na sebe da će nam za tri godine uvezati radni staž, a s druge strane uvijek se ponavlja priča da radnici Aide rade, ali ja kažem da oni ne rade. Od Aide je ostalo samo ime. Jedino ono još uvijek postoji. I pored svega toga, mi sad samo tražimo da nam se ostvare ona naša prava koja nam pripadaju, to su, između ostalog, neisplaćene plate, a o tužbama koje postoje da i ne pričam", kaže ona.

Amira Sakić iz Kalesije kaže da Aidini radnici nakon pokretanja stečaja u ovoj fabrici doslovno hodaju po cesti.

"Mi više ništa nemamo. Biro nam je prestao isplaćivati naknade, nismo zbrinuti i sad smo faktički završili na ulici. Sad se snalazimo kako znamo i umijemo. Ja ne radim nigdje, ali znam određene osobe koje su prinuđene čuvati tuđu djecu kako bi preživjele", priča nam Sakić koja je u Aidi stekla 29 godina radnog staža.

Predstavnici grupe radnika danas su se sastali i sa stečajnim upravnikom Mehmedom Krajinovićem koji ih je detaljno upoznao o stanju kada je riječ o Aidi.

Kako je istakao, radnici zahtijevaju da im se u skladu s presudom Ustavnog suda Federacije BiH isplati osam plata prije pokretanja stečajnog postupka.

"I u Zakonu o stečajnom postupku koji je trenutno na snazi, bez obzira na odluku Ustavnog suda FBiH, radnicima je tačno utvrđena obaveza da im se u viši isplatni red rasporedi isplata plata prije pokretanja stečajnog postupka. Njima je to pravo priznato tokom stečajnog postupka, sve je obračunato, a osnovni razlog njihovog okupljanja je da im se to isplati u fizičkom smislu, što je nemoguće", ističe Krajinović.

Pojašnjava da je radnički zahtjev trenutno nemoguće ispuniti zbog činjenice da postojeći Zakon o stečajnom postupku precizno kaže da se tih osam mjeseci, kao i sve ostale obaveze prema radnicima mogu isplaćivati jedino iz stečajne mase.

"Problem je što je u Aidi unovčen dio imovine na koju je upisana hipoteka, tako da, praktično, samo pet posto te prodate imovine ulazi u stečajnu masu. To je nedovoljno za izmirenje obaveza za spomenutih osam plata, jer, prema obračunu, to je više od 900.000 KM, mi te imovine nemamo", pojašnjava on.

Da imovina u spomenutom iznosu i postoji, stečajni upravnik tvrdi da potraživanja radnicima opet ne bi mogla biti izmirena zbog nejasnog tumačenja presude Ustavnog suda FBiH.

"Mi ne znamo kako da to isplatimo. Ovu problematiku riješit ćemo onog momenta kada onaj ko je donosio presudu kojom je stavio van snage dva člana Zakona o stečajnom postupuku, nama da tumačenje kako ćemo to praktično uraditi, ili onog momenta kada budemo imali toliku stečajnu masu za izmirenje obaveza", naglasio je Krajinović.

Podsjetio je da je Vlada TK napravila dobar potez kada je za 325 uposlenika (oni koji su se zadesili u Aidi u vrijeme pokretanja stečaja, op.a.) osigurala blizu šest miliona maraka za uvezivanje radnog staža u periodu od 1997. godine do dana pokretanja stečajnog postupka.

"Vlada TK je dosad dala dvije tranše, a prije nekoliko dana donijela je odluku da se na teret budžeta izdvoje sredstva za preostalu, treću tranšu koja će biti realizovana neposredno poslije godišnjih odmora. Do kraja ove godine za svih 325 radnika će biti uvezan radni staž", potcrtao je on.

Zaključio je da će kod preostalih nešto više od hiljadu bivših radnika, koji su Aidu napustili prije pokretanja stečajnog postupka, radni staž biti uvezan kada se za to stvori finansijska konstrukcija.