"Poljubili vrata"
42

Bivši radnici Hidrogradnje tražili sastanak s Novalićem i Džindićem

Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Bivši radnici Hidrogradnje došli su u ponedjeljak pred zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražeći susret s premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.

"Premijerova sekretarica nas je obavijestila da premijer nije tu, a sekretarica resornog ministra energetike i rudarstva nam je rekla: 'Šta hoćete, vi ste u stečaju' i da ministar nema kad da nas primi", rekli su radnici Hidrogradnje.

Nakon neuspješnog dolaska pred zgradu Vlade, bivši radnici nekadašnjeg privrednog giganta Hidrogradnje su obećali doći na isto mjesto u utorak ujutru obećavši još veći broj prisutnih, a kako bi skrenuli pažnju na svoje zahtjeve.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

Bivši radnici tvrde da je stečaj Hidrogradnje ilegalan, pozivajući se, između ostalog, i na Odluku Ustavnog suda FBiH od 23. marta 2016. godine, gdje su svi stečajni postupci ilegalni jer su članovi 33. i 40. Zakona o stečaju proglašeni neustavnim. Prema ovim članovima, prije ostalih stečajnih povjerilaca namiruju se prvo potraživanja iz perioda privremene uprave, a troškovi stečajnog postupka i dugovi se namiruju iz stečajne mase.

Radnici smatraju kako prvo trebaju biti zbrinuti oni, poručujući da je stečaj Hidrogradnje poprimio razmjere nastavka pljačke radnika, radničke imovine i državne imovine.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba