{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši pripadnik "El Mudžahid-a" svjedoči protiv Delića

S
6.2.2008. u 16:06
0
0
Bivši pripadnik "El Mudžahid-a" svjedoči protiv Delića
0
Bivši pripadnik "El Mudžahid-a" svjedoči protiv Delića
Na zahtjev Haškog tužilaštva, suđenje Rasimu Deliću bit će održano krajem ove sedmice u Sarajevu zbog svjedočenja bivšeg pripadnika jedinice “El Mudžahid”
Prema saopćenju Haškog tribunala, Pretresno vijeće koje zasjeda na suđenju Rasimu Deliću održat će ročište krajem ove sedmice u Sarajevu zbog svjedočenja jednog svjedoka Tužilaštva. Riječ je o Aimanu Awadu, predsjedniku Udruženja “Ensarije”, koje okuplja naturalizirane državljane BiH afro-azijskog porijekla.

Delić, general Armije BiH, na osnovu komandne odgovornosti tereti se za “ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila” počinjene na području Srednje Bosne tokom 1993. i 1995. godine. Optužnica protiv Delića je potvrđena 2005. godine.

Prema zvaničnom rasporedu Haškog tribunala, suđenje će početi u petak, 8. februara 2008. godine, i predviđeno je da traje četiri dana.

U saopćenju se navodi da je ovo drugo suđenje koje se odvija izvan sudnica Haškog tribunala. Prvo takvo suđenje je održano također u Sarajevu, u septembru prošle godine, u predmetu Rasim Delić, kada je svjedočio Al Ahmad, naturalizirani državljanin BiH afro-azijskog porijekla koji se nalazi na odsluženju kazne u zatvoru u Zenici.

Razlog održavanja ovog drugog ročišta pred Sudom BiH, prema saopćenju Haškog tribunala, jesu “specifične okolnosti u kojima se nalazi svjedok”, što je odobreno “na zahtjev Tužilaštva, uz suglasnost Odbrane, a u skladu sa procedurama i pravilima Haškog tribunala”.

Aiman Awad, porijeklom Sirijac, tokom rata u BiH bio je pripadnik jedinice “El Mudžahid”, a pristao je svjedočiti protiv Rasima Delića i govoriti o učešću stranih boraca, uglavnom iz arapskih zemalja, u ratu u BiH. Awad je ujedno i posljednji svjedok Tužilaštva na suđnju Deliću.

Cjelokupno suđenje u Sudu BiH bit će u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ).

Suđenje Rasimu Deliću je počelo 9. jula 2007. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: