BiH
0

Bivši pripadnik "El Mudžahid-a" svjedoči protiv Delića

Sarajevo-x.com/BIRN
Na zahtjev Haškog tužilaštva, suđenje Rasimu Deliću bit će održano krajem ove sedmice u Sarajevu zbog svjedočenja bivšeg pripadnika jedinice “El Mudžahid”

Prema saopćenju Haškog tribunala, Pretresno vijeće koje zasjeda na suđenju Rasimu Deliću održat će ročište krajem ove sedmice u Sarajevu zbog svjedočenja jednog svjedoka Tužilaštva. Riječ je o Aimanu Awadu, predsjedniku Udruženja “Ensarije”, koje okuplja naturalizirane državljane BiH afro-azijskog porijekla.

Delić, general Armije BiH, na osnovu komandne odgovornosti tereti se za “ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila” počinjene na području Srednje Bosne tokom 1993. i 1995. godine. Optužnica protiv Delića je potvrđena 2005. godine.

Prema zvaničnom rasporedu Haškog tribunala, suđenje će početi u petak, 8. februara 2008. godine, i predviđeno je da traje četiri dana.

U saopćenju se navodi da je ovo drugo suđenje koje se odvija izvan sudnica Haškog tribunala. Prvo takvo suđenje je održano također u Sarajevu, u septembru prošle godine, u predmetu Rasim Delić, kada je svjedočio Al Ahmad, naturalizirani državljanin BiH afro-azijskog porijekla koji se nalazi na odsluženju kazne u zatvoru u Zenici.

Razlog održavanja ovog drugog ročišta pred Sudom BiH, prema saopćenju Haškog tribunala, jesu “specifične okolnosti u kojima se nalazi svjedok”, što je odobreno “na zahtjev Tužilaštva, uz suglasnost Odbrane, a u skladu sa procedurama i pravilima Haškog tribunala”.

Aiman Awad, porijeklom Sirijac, tokom rata u BiH bio je pripadnik jedinice “El Mudžahid”, a pristao je svjedočiti protiv Rasima Delića i govoriti o učešću stranih boraca, uglavnom iz arapskih zemalja, u ratu u BiH. Awad je ujedno i posljednji svjedok Tužilaštva na suđnju Deliću.

Cjelokupno suđenje u Sudu BiH bit će u nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ).

Suđenje Rasimu Deliću je počelo 9. jula 2007. godine.