BiH
3

Bivši premijer RS-a Aleksandar Džombić svjedočio u slučaju Bobar banke: Ne osjećam pritisak

Piše: S. H.
Aleksandar Džombić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aleksandar Džombić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Aleksandar Džombić obnašao je funkciju premijera Republike Srpske (RS) u periodu od 2010. do 2013. godine, a danas je u Tužilaštvu BiH svjedočio o stanju bankarskog sektora u RS-u, a posebno u slučaju Bobar banke.

"Dao sam iskaz o poslovanju Bobar banke, o izvještaju i stanju te banke u prethodnom periodu, odnosno sve ono što je uključivalo poslovanje te banke, uključujući i uvođenje prinudne uprave", kazao je Džombić nakon izlaska iz Tužilaštva BiH.

On je kazao kako su banke u prethodnom periodu imale određene pritiske, što se odrazilo i na njihovo poslovanje, ali da je teško reći šta je utjecalo na likvidaciju Bobar banke.

Na pitanje da li poziv Tužilaštva da svjedoči u predmetu Bobar banke tumači kao pritisak državnih organa na institucije RS-a, Džombić je kazao kako ne osjeća nikakav pritisak jer se sada bavi privatnim biznisom.

Podsjećamo, krajem 2014. godine proglašena je likvidacija Bobar banke koja je imala 250 miliona KM depozita, od čega su depoziti građana blizu 80 miliona KM. U vezi s dešavanjima u toj banci, ali i Pavlović banci nedavno je u Tužilaštvu svoj iskaz dao i aktuelni ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija.

Republiku Srpsku evidentno pogađa kriza bankarskog sektora, jer je nakon Bobar banke nedavno proglašena i likvidacija Banke Srpske.