BiH
0

Bivši pravobranilac USK-a podnio krivične prijave protiv Lipovače, Mamontovog i Ćoralića

FENA
Bivši pravobranilac Unsko-sanskog kantona (USK) Himzo Ezić na danas održanoj konferenciji za novinare u Bihaću, kazao je da je zbog nepoštivanja odluke Suda podnio krivične prijave protiv premijera Kantona Hamdije Lipovače, ministra pravosuđa i uprave Andreja Mamontovog i kantonalnog pravobranioca Vahida Ćoralića.

"Razlog je neizvršenje Rješenja o izvršenju sudske presude, kojim je Vlada USK-a u roku od 15 dana od donošenja rješenja, trebala da me vrati na posao na neku od dužnosti u skladu sa stručnom spremom", istakao je Ezić.

Pored toga, kako je dodao, zbog svih nepravilnosti pri donošenju odluke o prekidu njegovog radnog odnosa prije gotovo četiri godine, podnio je tužbu za diskriminaciju i viktimizaciju.

Prema njegovim riječima, nakon što mu je istekao mandat kantonalnog pravobranioca, iako je Ured ombudsmena upozorio Vladu da je to suprotno zakonu i demokratskim načelima, ostao je bez posla. Zbog toga se i obratio Sudu, koji je kako kaže, prije dva mjeseca donio presudu u njegovu korist, a nakon toga i rješenje o njenom izvršenju.

U nastavku je govorio o kriminalu i korupciji u oblasti koncesija i zemljoradničkim zadrugama (ZZ). Njegove tvrdnje osporio je Haris Mešanović, koji se predstavio kao ovlašteni predstavnik ZZ Ostrovica. Najavio je uskoro press konferenciju kako bi, kako je kazao, razjasnio detalje vezane za kupovinu zemljoradničkih zadruga i izdavanje dozvola za koncesije.