BiH
465

Bivši poručnik JNA Željko Pantelić: JNA nije planirala nikakvo presjecanje Sarajeva

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Željko Pantelić, bivši poručnik JNA, koji je prisustvovao današnjem polaganju cvijeća u Dobrovoljačkoj ulici, kazao je da JNA 02. maja 1992. godine nije planirala nikakvo osvajanje Sarajeva.

Događaji s početka maja 1992. godine teško da se mogu odvojeno posmatrati i analizirati. Tako su događaji 02. i 03. maja povezani i posljedično su odredili put događajima koji su uslijedili.

Prvo su vojnici JNA 02. maja krenuli u zauzimanje strateških objekata i institucija u Sarajevu, ali su naišli na otpor pripadnika Teritorijalne odbrane BiH i drugih jedinica. U međuvremenu je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović sa delegacijom kidnapovan na aerodromu i odveden u kasarnu u Lukavici. Nakon pregovora postignut je dogovor o njegovoj razmjeni 03. maja, što se i dogodilo u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Dio dogovora je bio i povlačenje vojnika JNA iz kasarne na Bistriku , pod uslovom da vojnici ne budu naoružani, što nije ispoštovano, nakon čega je došlo do napada i ubistva šest vojnika.

"Vojnici JNA koji su ubijeni nisu bili krivi, a sve što su željeli je spasiti kolege i pomoći drugima. Nema govora o pokušaju nekakvog presjecanja ili osvajanja Sarajeva, 02. maja, kao što se to navodi do sada", kazao je Željko Pantelić, poručnik JNA, i učesnik kolone 1992. godine.

Ipak, ni danas ne postoji koncenzus o događajima s početka maja 1992. godine, a naročito kada je u pitanju karakter napada i broj žrtava. General JNA Milutin Kukanjac svojevremeno je izjavio da je u Dobrovoljačkoj poginulo šest osoba, a da je svako preuveličavanje broja žrtava bila politika Beograda.

"Kolona vojnika JNA iz kasarne je bila najavljena i niko nijednog metka nije ispalio. Odjednom je ta kolona pozadi prekinuta a tamo se onda svašta dešavalo, oni koji nisu ubijeni zarobljeni su", istakao je Pantelić.