|

Bivši počasni konzul BiH sada radi kao konzul Srbije: Nikolića "otjerao" Dodik, a primio Vučić

Bivši počasni konzul BiH sada radi kao konzul Srbije: Nikolića "otjerao" Dodik, a primio Vučić
12
D. Be.
25.10.2019. u 09:54
36
komentara
12

dijeljenja
Bivši počasni konzul BiH sada radi kao konzul Srbije: Nikolića "otjerao" Dodik, a primio Vučić Aleksandar Nikolić (lijevo) u društvu Avigdora Libermana
Ulaskom novih članova Predsjedništva BiH u novembru prošle godine odmah je došlo i do "sječe" kadra u diplomatsko-konzularnoj mreži naše države. Krajem decembra 2018. godine s pozicije počasnog konzula BiH u Izraelu razriješen je Aleksandar Nikolić.
Na svom odlasku Nikolić je poručio kako je takvu odluku i očekivao nakon pobjede Milorada Dodika. Aleksandar Nikolić je imenovan za počasnog konzula BiH na prijedlog dotadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Dolaskom Dodika u Predsjedništvo počeo je "obračun" s neistomišljenicima i postavljanje "odgovarajućeg" kadra na funkcije.

Utjecajan čovjek nije dobar za BiH, ali jeste za SrbijuDanas, malo manje od godinu kasnije zbog, kako je navedeno, velikih potencijala za razvoj ekonomskih odnosa i bilateralne saradnje, Vlada Republike Srbije donijela je odluku o otvaranju konzulata Republike Srbije u Ber Ševi u Izraelu.

Za počasnog konzula Vlada Srbije je postavila upravo, kako saznaje Klix.ba, donedavnog počasnog konzula Bosne i Hercegovine Aleksandra Nikolića.

On se prošle godine na odlasku zahvalio Mladenu Ivaniću, ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku i ambasadorici BiH u Izraelu Jeleni Rajaković za saradnju koja je trajala tri godine.

Imenovanje Nikolića za počasnog konzula BiH u Izraelu 2017. godine Imenovanje Nikolića za počasnog konzula BiH u Izraelu 2017. godine


Na odluku o razrješenju Aleksandra Nikolića tada je reagovao i ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman. Nikolić je kratko kazao da je Lieberman bio zaprepašten potezom Milorada Dodika.

"Lieberman je izrazio zaprepaštenje i takvu odluku nazvao neshvatljivom i pogrešnom", kazao je Nikolić. On je prvu reakciju Ministarstva vanjskih poslova Izraela okarakterisao kao "pragmatičnu nevjericu u isčekivanju zvaničnih akata".

Ovakav slučaj, da jedna osoba bude počasni konzul dvije različite zemlje, nije upamćen.

Postavlja se pitanje zbog čega Nikolić, koji važi za osobu s izvrsnim vezama u Izraelu, nije bio dobar za BiH, a danas jeste za Srbiju ukoliko se uzme u obzir da je smijenjen dolaskom Milorada Dodika koji ima sjajne veze s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Saša koji se zamjerio Dodiku 2017. godineVrijedi se podsjetiti da je Aleksandar Saša Nikolić došao u sukob s Miloradom Dodikom još 2017. godine. Na konferenciji za novinare Milorad Dodik, tadašnji predsjednik RS-a, komentarisao je temu Predstavništva RS-a u Izraelu i Nikolićevu ulogu.

Dodik je tada kazao da je Aleksandar Nikolić, zvani Saša, radio u Predstavništvu RS-a, ali da je imao prevelike ambicije da preuzme mjesto šefa, zbog čega je počeo osporavati rad tog predstavništva.

"Pribavio je neke poznanike iz MVP-a Izraela koji su u funkciji njegovog obračuna s Republikom Srpskom ili s Arijem Livenom pokušavali skrenuti pažnju. Nije on moćan da upravlja MVP-om Izraela, nego je tamo našao nekog svog pajdaša", kazao je Dodik.

Dodik nije zaboravio Sašu, čovjeka koji mu se zamjerio, pa ga je razriješio dužnosti čim se dokopao ovlasti koje mu to omogućavaju.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...