BiH
0

Bivši oficir vojske RS-a Vujadin Popović odlazi u Haag

NINA/Sarajevo-X
Haaški optuženik Vujadin Popović, bivši oficir u Vojsci Repubike Srpske i pomoćnik komandanta za sigurnost Drinskog korpusa, donio je danas odluku da se dobrovoljno preda Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju.

Kako je saopštila vlada Srbije, Popović je odluku o dobrovoljnoj predaji donio u razgovoru sa srbijanskim ministrom unutrašnjih poslova Draganom Jočićem.

Popović će u Haag otputovati u četvrtak, 14. aprila u pratnji ministra državne uprave i lokalne samoupravu u vladi Srbije Zorana Lončara.

Obrazlažući odluku o predaji, Popović je, između ostalog, kazao da će ispunjenjem ove obaveze na najbolji način pomoći svom narodu i državi.

Vlada Srbije dat će sve potrebne garancije da Popović bude pušten na slobodu do početka suđenja te će Popovićevoj porodici osigurati svu neophodnu pomoć.

Optužnica haaškog Tužilaštva Vujadina Popovića tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata.

Popović je, kako stoji u optužnici, kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata odgovoran jer se nalazio na dužnosti u Drinskom korpusu u vremenu kada je u Srebrenici od 12. do 19. aprila 1995. ubijeno 7.000 muslimanskih mladića i muškaraca, a iz te enklave u Kladanj nasilno odvođeni žene i djeca.