{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši načelnik Teslića osumnjičen za zloupotrebu položaja

F
1.11.2012. u 16:19
0
0
Bivši načelnik Teslića osumnjičen za zloupotrebu položaja
0
Bivši načelnik Teslića osumnjičen za zloupotrebu položaja
Foto: Arhiv
Dobojska policija podnijela je Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg načelnika Općine Teslić Rade Pavlovića, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
Uz navođenje inicijala osumnjičenog, iz CJB Doboj je potvrđeno da postoji osnova sumnje da je Pavlović, početkom 2007., u svojstvu načelnika Općine Teslić, kao investitora, u skladu s provedenom javnom nabavkom, zaključio ugovor o rekonstrukciji nekategorisanog puta na području te lokalne zajednice u određenoj ugovorenoj dužini na jednoj dionici puta.

Potom je, mimo provedene procedure javne nabavke i osnovnog ugovora, suprotno Zakonu o javnim nabavkama odobrio izvođenje radova na drugoj neugovorenoj dužini puta u vrijednosti od 61.732,57 KM, a koji prelaze 50 posto vrijednosti ugovorenih radova po osnovnom ugovoru.

Međutim, izvođenje radova u navedenoj vrijednosti na drugoj dužini puta nije bilo kontrolirano niti odobreno od nadzornog organa.

Postupajući suprotno članu 11. Zakona o javnim nabavkama BiH, Pavlović je, iako je znao da radovi na drugoj dužini puta nisu bili ugovoreni, kontrolirani niti odobreni od nadzornog organa, naložio nadležnom odjeljenju Općine Teslić, da izvođaču izvrši isplatu na ime izvršenih radova na prvoj i drugoj dužini puta iste dionice, što je i učinjeno u periodu januar-mart 2008. godine, u tri transakcije.

Na navedeni način, Pavlović je kao načelnik Općine Teslić, iskoristivši svoj položaj i ovlaštenja, izvođaču radova iz Teslića pribavio imovinsku korist od 61.732,57 KM.

Pavlović je u zadnjih nekoliko mjeseci treći funkcioner SPRS-a protiv kojeg je policija podnijela prijavu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: