Sarajevo
58

Bivši ministar o subvencijama za rješavanje stambenog pitanja: Mladi nisu za sadake

B. R.
Damir Filipović (Foto: D. S./Klix.ba)
Damir Filipović (Foto: D. S./Klix.ba)
Bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite Kantona Sarajevo Damir Filipović (SDP) je komentarišući subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih poručio da ova populacija nije za "sadake".
Ovo je poručio nakon pisanja Klix.ba da bi kantonalna vlast shodno ranije utvrđenim pravilima za 864 mlade osobe trebala dati subvenciju od 1.150 KM za kupovinu stana ili kuće. Filipović smatra da ovaj iznos treba biti veći.

"Nema izgovora, mladi nisu za sadake. Novca ima, prihodi rastu bez obzira na posljedice koronavirusa, što dokazuje usvojeni rebalans budžeta s iznosom od milijardu i 143 miliona KM", ocijenio je.

Napomenuo je da je početkom prošle godine ministarstvo na čijem je čelu bio osiguralo 10.000 KM za 459 osoba.

"Da li bi nekadašnjih 10.000 KM po osobi pomoglo da se riješi stambeno pitanje - naravno da ne, ali daje nadu da ima budućnosti u ovoj državi", naveo je Filipović.

Smatra da bi subvencija od 1.150 KM, kako je istakao, ubila svaku nadu i da se njome šalje poruka da ovakva situacija i odnos prema mladima ima ne samo jedan izlaz, nego više izlaza - misleći na granične prelaze.

Za njega nisu sagledani prioriteti i da je proces nekvalitetno proveden.

"Znam iz iskustva da se može. I ja sam zatekao u budžetu 300.000 KM, što je bilo dovoljno za 30 aplikanata, ali sam realizovao 4.590.000 KM po 10.000 KM za svih 459 osoba koje su ispunjavale uslove. Još ima vremena da se nedostajući novac preraspodijeli na ovu stavku. Bez mladih nema budućnosti, nema stvaranja nove vrijednosti, neće imati ko da puni budžete", poručio je bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.

Aktuelni resorni ministar Enver Hadžiahmetović je danas naglasio da će mladi dobiti subvencije od 5.000 do 7.000 KM, a ne po 1.150 KM.