Manjača
0

Bivši logoraši bez statusa i zadovoljenja pravde

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na 16. godišnjicu rapuštanja logora Manjača kod Banje Luke bivši logoraši upozorili su još jednom da nemaju adekvatan status i da odgovorni za stradanja nisu procesuirani.

Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH, još jednom je ponovio da je boravak u logorima ostavio trajne posljedice na sve ljude koji su u njima boravili, ali da vlasti i danas nemaju sluha za stradanja logoraša, jer ne žele da priznaju te kategorije.

"A onaj ko ne želi da prizna ove žrtve zaboravio je i na genocid počinjen nad Bošnjacima u BiH", naglasio je Tahirović, uime Saveza logoraša BiH koji je u saradnji s lokalnim udruženjima i asocijacijom studenata fakulteta u Sarajevu organizirao posjetu logoru Manjača povodom godišnjice zatvaranja tog logora.

Izražavajući nezadovoljstvo što još nisu procesuirani oni koji su počinili mučenja, zatvaranja i ubistva, on je kazao da odgovornost za sve što se desilo tokom minulog rata osim tadašnjeg vojnog i političkog vrha RS-a snose i rukovodstva 36 općinskih kriznih štabova.

Bivši logoraši, njihove porodice, članovi udruženja, s područja Prijedora, Sanskog Mosta i Ključa okupljanjem na Manjači kod Banje Luke podsjetili su i na činjenicu da je u tom logoru oko sedam mjesec bilo je zatočeno 6.000 bošnjačkih i hrvatskih civila koji su bili u neljudskim uvjetima, izloženi torturi i maltretiranju. Neki iz logora nikada nisu ni izašli.

Nihad Ključanin, predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most, upozorio je na činjenicu da su i danas na slobodi komandanti kriznih štabova Ključa, Sanskog Mosta, Kotor-Varoša, Bosanske Dubice i još nekih općina, ali i na neizbrisive posljedice koje je logor ostavio na ljude.

Jedini predstavnik vlasti RS-a bio je danas na Manjači, potpredsjednik tog bh.entiteta Adil Osmanović, koji je naglasio da se ne smije zaboraviti činjenica na te teške dane kada su postojali koncentracioni logori na području RS-a.

"Toga se treba sjećati i na to stalno opominjati. Neoprostivo je da i trinaest godina nakon rata vlasti RS-a ne žele da se suoče i priznaju zločine koji su počinjeni. Bilo bi dobro da su ovdje danas predsjednik i premijer RS-a, predsjednik Narodne skupštine kako bi se javno distancirali od politike koja je u toku rata vođena i na taj način poslali jasnu poruku da i političari iz drugih naroda trebaju biti prisutni na mjestima drugih stradanja", zaključio je Osmanović.

Damir Bećirević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Žejka Komšića, naglasio je u obraćanju bivšim logorašima Manjače da je žalosno i sramotno da su na kraju 20. stoljeća postojala ovaka mjesta u kojima su u neljudskim uvjetima držani, zlostavljani i ubijani građani BiH, samo zato što su imali drugačije ime i drugačije poglede na budućnost.

Bećirević je kazao da će proći još mnogo vremena dok javnost ne sazna punu istinu o stradanjima koju mogu posvjedočiti samo oni koji su preživjeli.

Ističući da je vrijeme da se svi okrenemo istinskom pomirenju, Bećirević je zaključio da će do njega doći samo suočavanjem s prošlošću i nazivanjem pravim imenom onoga što se dogodilo tokom rata u BiH.