Traži odgovornost
85

Bivši logoraš Nihad Ključanin: Hoće li Sud i Tužilaštvo BiH odgovarati za bijeg Mirka Vrućinića u Srbiju?

A. Z.
Nihad Ključanin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nihad Ključanin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Vrućinić, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen u Sanskom Mostu 1992. godine, preko svog advokata je obavijestio Sud BiH da odlazi u Srbiju "jer nije imao pošteno suđenje". Upravo zbog toga Nihad Ključanin, predsjednik Udruženja logoraša Sanski Most i svjedok u ovom slučaju traži odgovornost i reakciju.
Ključanin je tokom 1992. i 1993. godine, osim u sanskim, bio zatvaran i mučen u koncentracionim logorima Manjača i Batković. U logorima je proveo skoro 500 dana.

"Kad sam prije samog početka ovog procesa prije 5 godina tražio da se Vrućinić smjesti u pritvor, postupajuća tužiteljica je govorila kako je to sudska odluka te da će postupak biti započet i završen tako što će se optuženi braniti sa slobode. Prilikom jednog od moja dva svjedočenja optuženi je poslije suđenja sjeo u auto sa svojim advokatom, ja sam sa starijom kćerkom čekao taxi da se udaljim od zgrade Tužilaštva. Mirko se pridružio ostalim optuženim, također članovima kriznog štaba Branku Basari i Neđi Aničiću koji su godinama u Srbiji", napisao je Ključanin na Facebooku.

Pita se "hoće li odgovorni u Sudu i Tužilaštvu BiH odgovarati za ovaj postupak i hoće li svjedoci u ovom predmetu ikada biti tretirani kao normalni ljudi ili će ih uvijek vući za nos"?

"Da ovdašnji građani iole drže do sebe već koliko sutra, prekosutra bi barem pola preostalih živih svjedoka bilo pred zgradom Tužilaštva. I dalje se zločinci više trude da ne odgovaraju za svoje zločine, da izbjegnu sudsku pravdu nego što njihove žrtve čine da ih stigne pravda", poručio je Ključanin.

Branko Gudalo, Vrućinićev branilac, na današnjem ročištu na kojem je bilo planirano iznošenje završne riječi odbrane, kazao je da ga je optuženi posjetio u njegovoj kancelariji i rekao mu da neće doći na ročište i da ide u Srbiju.

Eldina Biuk, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da je Tužilaštvo BiH ne zna da li Vrućinić ima dvojno državljanstvo, a Sud je izdao naredbu za prinudno dovođenje optuženog 2. septembra.

Vrućinića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Suđenje Vrućiniću počelo je 22. aprila 2015. i trajalo je pet godina, a prije okončanja postupka trebalo je da još odbrana optuženog iznese završnu riječ.