Burna karijera
105

Bivši komesar sarajevskog MUP-a ide u penziju: Vahid Ćosić od juna više nije policajac

M. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nekadašnji komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić od 31. maja ove godine više neće biti policijski službenik jer je stekao uslove za penzionisanje, potvrđeno je za Klix.ba iz MUP-a KS.

Kako stoji u rješenju o penzionisanju, Ćosiću, koji nosi čin glavnog inspektora u MUP-u KS, 31. maja prestaje radni odnos zbog navršenih 40 godina staža.

"Policijski službenik obavezan je u roku od sedam dana od dana konačnosti rješenja razdužiti sva sredstva, uređaje i opremu koju je zadužio u toku trajanja radnog odnosa. Na dan prestanka radnog odnosa oduzimaju se službeno oružje i iskaznica policijskog službenika i zabranjeno mu je nositi uniformu. Po pravosnažnosti rješenja bit će mu isplaćena otpremnina u visini peterostruke posljednje neto plaće", stoji u rješenju o penzionisanju MUP-a KS.

Podsjetimo, Ćosić je u fokus javnosti prvi put došao prije deset godina, kada je 35 policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo poslano u penziju uz zaobilaženje zakonskih odredbi prema kojima isključivo osoba koja podnosi zahtjev za penziju može zahtijevati upisivanje posebnog ratnog staža. Njihovo penzionisanje potpisao je upravo Ćosić.

U njegovom mandatu desili su se i masovni protesti u Sarajevu 2014. godine, kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, koja nije bila zapaljena ni tokom agresije na našu zemlju, a u kojoj je nenadoknadivu štetu pretrpio Arhiv BiH. Tada je gorjela i zgrada Vlade Kantona Sarajevo.

S pozicije policijskog komesara smijenjen je u svom drugom mandatu, na vanrednoj sjednici u novembru 2016. godine, zbog nezadovoljavajućeg sigurnosnog stanja u Kantonu Sarajevo i jer nije provodio mjere nadzora nad Upravom policije, niti primjenom policijskih ovlasti. Ćosić je nakon smjene podnio i tužbu protiv Vlade KS - koju je izgubio.

Dva mjeseca nakon smjene Vlada KS donijela je rješenje kojim je komesar proglašen krivim u disciplinskom postupku koji se vodio protiv njega u slučaju smrti Dženana Memića.

Ćosić je u disciplinskom postupku bio osumnjičen za davanje netačnih podataka i prikrivanje činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju pogibije Dženana Memića.

Za vrijeme njegovog mandata provedeno je i nezakonito činovanje 2012. godine, a presuda je došla na izvršenje 2020. godine u predmetu S. K.