{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši holandski vojnik ulaže u Srebrenicu

S
13.3.2009. u 19:05
0
29
Bivši holandski vojnik ulaže u Srebrenicu
0
Bivši holandski vojnik ulaže u Srebrenicu
Bivši holandski vojnik Rob Zomer planira da se sa porodicom nastani i razvija turizam u Srebrenici, gde je služio u UNPROFOR-u u ljeto 1995. kada su snage bosanskih Srba ubile hiljade srebreničkih Muslimana, piše danas katolički dnevnik „Trau.”
Podsjećajući da je to što holandski bataljon nije zaštitio stanovnike Srebrenice od tada predmet žučnih rasprava i sudskih postupaka, list navodi da Zomer ne namjerava da se vrati u Srebrenicu kako bi umirio savjest, niti „na terapiju”.

„Mi smo uradili pravu stvar i stoga nemamo za šta da se iskupljujemo. U Srebrenici ima još mnogo stvari da se uradi i mnogim ljudima da se pomogne”, izjavio je Zomer (40) iz Harlema kod Amsterdama.

On kaže da je u Srebrenici već kupio kuću u kojoj će živeti sa suprugom i dvije male kćeri. Naznačio je i da je sa suprugom prošlog ljeta bio u mirovnom maršu u Srebrenici i da su ga mještani toplo dočekali, iako im je rekao da je bio pripadnik holandskog bataljona.

Zomer, po sopstvenim riječima, planira se preseli čim proda imovinu u Holandiji, a u Srebrenici namerava da zaposli lokalne građevinare u obnovi nekih od uništenih kuća.

Kako prenosi agencija Beta, namjera Zomera je da zatim obnovljene kuće u Srebrenici iznajmljuje turistima i „srebreničkim veteranima, kakav je i on sam”.

„Želim da Srebrenicu na pozitivan način vratim na geografsku kartu”, objasnio je bivši holandski vojnik. Zomer je čak smislio i „veoma neobičnu atrakciju - vožnju u bordo obojenim terenskim vozilima ´hamer´ na kojima bi bili amblem njegove brigade i imena vojnika holandskog bataljona UNPROFOR-a koji su poginuli”.

Holandski radio propratio je tekst o Zomerovim planovima komentarom da su za mnoge ljude zasigurno neukusni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: