Sud BiH
28

Bivši državni ministar Miloš Lučić i ostali negirali krivicu za zloupotrebu položaja i pronevjeru

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić negirao je danas pred Sudom BiH krivicu za zloupotrebu položaja i pronevjeru u službi.

Krivicu su negirali i ostali optuženi u ovom predmetu Siniša Papaz, Dalibor Šehovac i Mirko Ristović.

Početak suđenja biće zakazan naknadno, prenosi "Birn".

Lučić je optužen da je od maja 2020. do decembra 2022. godine sebi odobravao korištenje sredstava reprezentacije kako bi pribavio imovinsku korist, zloupotrebljavao službenu platnu bankovnu karticu za točenje goriva u različita vozila, koja nisu bila u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Optužnica ga tereti i da vozila održavao mimo odabranih i ovlaštenih servisa, te prisvojio elektronsku opremu Ministarstva za koju je lažno prijavio da je ukradena.

Prema navodima optužnice, Lučić je od Papaza nabavljao veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni u ugostiteljskim objektima, te ih preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva ili račune za konzumaciju hrane i pića u različitim objektima.

Šehovac i Ristović su pomagali Lučiću u servisiranju službenog vozila mimo odabranih ovlaštenih servisa, navodi se u optužnici.

Lučić je uhapšen u decembru 2022. godine u akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Dijamant dva", a nekoliko dana nakon toga je podnio ostavku na mjesto ministra.