{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za pronevjeru 80.000 KM

22.12.2014. u 13:43
0
1
Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za pronevjeru 80.000 KM
0
Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za pronevjeru 80.000 KM
Drago Nedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Drago Nedić, bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH, optužen je da je u svojstvu direktora Ureda za veterinarstvo BiH, u periodu od 15.02.2008.g. pa tokom 2008. godine u Sarajevu, nesavjesno postupao na način da je nije primjenio otvoreni postupak, nabavljao je opremu bez raspisivanja tendera i oštetio budžet za 80.000 KM.
Na ovaj način je propustio da donese Odluku o nabavci goriva, usluga interneta i osiguravanja vozila za potrebe ugovornog organa – Kancelarije za veterinarstvo BiH, čija je nabavka izvršena u navedenom periodu bez sprovođenja bilo kakvih procedura predviđenih Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je direktno i neposredno ugovarao nabavku
odnosno izvršio kupovinu robe i usluge od pojedinih dobavljača, što je u ukupnom iznosu koštalo budžet za 78.396,96 KM, čime je, očigledno nesavjesno postupajući u vršenju službene dužnosti, teže povrijedio prava drugih pravnih i fizičkih lica na jednak tretman, nediskriminaciju i transparentnost, to jeste onemogućio drugima da potencijalno ravnopravno učestvuju u postupku nabavke roba i usluga za dati ugovorni organ.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Podsjećamo, ovo je već druga optužnica protiv Nedića jer ga je Tužilaštvo još u maju optužilo također za malverzacije prilikom javnih nabavki dok je bio na čelu ove državne institucije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: