|

Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za pronevjeru 80.000 KM

Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za pronevjeru 80.000 KM
0
Klix.ba
22.12.2014. u 13:43
1
komentara
0

dijeljenja
Bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za pronevjeru 80.000 KM Drago Nedić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Drago Nedić, bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH, optužen je da je u svojstvu direktora Ureda za veterinarstvo BiH, u periodu od 15.02.2008.g. pa tokom 2008. godine u Sarajevu, nesavjesno postupao na način da je nije primjenio otvoreni postupak, nabavljao je opremu bez raspisivanja tendera i oštetio budžet za 80.000 KM.
Na ovaj način je propustio da donese Odluku o nabavci goriva, usluga interneta i osiguravanja vozila za potrebe ugovornog organa – Kancelarije za veterinarstvo BiH, čija je nabavka izvršena u navedenom periodu bez sprovođenja bilo kakvih procedura predviđenih Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je direktno i neposredno ugovarao nabavku
odnosno izvršio kupovinu robe i usluge od pojedinih dobavljača, što je u ukupnom iznosu koštalo budžet za 78.396,96 KM, čime je, očigledno nesavjesno postupajući u vršenju službene dužnosti, teže povrijedio prava drugih pravnih i fizičkih lica na jednak tretman, nediskriminaciju i transparentnost, to jeste onemogućio drugima da potencijalno ravnopravno učestvuju u postupku nabavke roba i usluga za dati ugovorni organ.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Podsjećamo, ovo je već druga optužnica protiv Nedića jer ga je Tužilaštvo još u maju optužilo također za malverzacije prilikom javnih nabavki dok je bio na čelu ove državne institucije.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...