Odlukom suda
8

Bivši direktor mostarskog Aluminija oslobođen optužbe za nesavjestan rad

G. Š.
Ivo Bradvica
Ivo Bradvica
Bivši direktor društva Aluminij d.d. Mostar Ivo Bradvica optužen za nesavjestan rad u službi vezano za razgradnju bivše tvornice Glinica u 2011. godini, je presudom Općinskog suda u Mostaru oslobođen optužbe, što je jučer potvrdio i Kantonalni sud u Mostaru.

Kako je obznanio njegov advokat Nenad Rebac, presudom Općinskog suda u Mostaru od 15.7.2022. godine Ivo Bradvica oslobođen je od optužbe da bi počinio krivično djelo Nesavjestan rad u službi prema Kaznenom zakonu Federacije BiH.

"Predmetna presuda je postala pravomoćna, budući je potvrđena presudom Kantonalnog suda Mostar od 19.1.2023. godine, kojom je odbijena žalba tužilaštva, izjavljena protiv navedene presude Općinskog suda u Mostaru", navodi Rebac.

Podsjetimo da je optužnicu Kantonalno tužilaštvo u Mostaru podiglo 8. februara 2021. godine protiv Ive Bradvice zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Bradvica je na čelu nekadašnjeg giganta bio od kraja 2010. do studenog 2013., a u optužnici je obuhvaćen periodu poslovanja iz 2011. godine.

Na teret mu se stavljalo odbijanje razmatranja dvije povoljnije ponude u vezi razgradnje Tvornice glinice Mostar, te da je zaključen ugovor sa firmom koja je ponudila nižu otkupnu cijenu, zbog čega je nastala šteta veća od dva miliona KM.

Financijska policija Federacije BiH je utvrdila da je Uprava Aluminija dan prije nego što im je isključena električna energija i obustavljena proizvodnja, bivšim direktorima isplatila 536.000 maraka po osnovu sudskih presuda.

Tada, kako je utvrđeno, najviši iznos od čak 300.000 KM isplaćen je upravo Bradvici.

Njegova plaća je u aprilu 2013. iznosila , čak, 20.036 KM, a tokom godine je samo za plaće uzeo 137.196 KM, dok mu je na ruke, u vidu otpremnine isplaćeno 161.024 KM, navedeno je u nalazu Federalne financijske policije.

Tužilaštvo HNK je početkom 2021. godine zaprimilo šest izvještaja Financijske policije FBiH protiv više rukovodećih osoba, za kriminalne radnje u nekadašnjem gigantu. Kako se navodi, počinjeni kriminal je težak preko 205 miliona maraka i Kantonalno tužilaštvo je tada potvrdilo da nastavlja istragu u drugim predmetima povezanim sa zloporabama u mostarskom Aluminiju.

Podsjetimo da je mostarski Aluminij nekad najbogatija hercegovačka kompanija i najveći bh. izvoznik ugašen 10. jula 2019 godine, kad mu je zbog dugova od preko 450 miliona KM isključen dotok električne energije i tada je oko 900 radnika ostalo bez posla.