Zbog krize u FBiH
59

Bivši borci i poljoprivrednici u Tuzli prijete blokadom puteva i sjedišta političkih stranaka

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federacija BiH nalazi se u finansijskoj blokadi zbog čega neće moći biti isplaćene naknade brojnim kategorijama, izuzev penzionera. Ukoliko se do 5. februara ne pronađe rješenje za izlazak iz ove situacije, boračke kategorije u Tuzlanskom kantonu najavlju proteste i blokade saobraćajnica, a poljoprivrednici prijete blokadom rada sjedišta političkih stranaka.

Iz Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona za Klix.ba rekli su da federalnim vlastima daju rok do utorka, u suprotnom će dan kasnije Skupština koordinacije boraca FBiH odlučiti o konkretnim koracima koji bi mogli dovesti i do protesta te blokada saobraćajnica u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

"Ako se rješenje ne pronađe, neće biti isplaćene lične i porodične invalidnine porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i dobitnicima najvećih ratnih priznanja. Mi sada znamo da je bilo i težih situacija i pronalazilo se rješenje. Svi oni koji su stali pred građane, uzeli mandate i uredno primaju naknade imaju novca za egzistenciju, ali ne i sve ostale kategorije društva koje sam spomenuo", rekao je za Klix.ba Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza Ratnih vojnih invalida TK.

Hasanović nam je kazao da su boračke kategorije na bahatost političara i političkih partija spremni odgovoriti radikalnim potezima.

"Govoreći samo o ratnim vojnim invalidima, njihova prosječna mjesečna primanja ne prelaze 300 KM. Njima ni to za život nije dovoljno, a sada im se pokušava uskratiti i taj novčani iznos. To jednostavno ne možemo dozvoliti. Ukoliko nam se ne daju garancije da će naknade biti isplaćene, moguće su eskalacije, odnosno veći problemi", naglasio je Hasanović.

Bez usvajanja budžeta nema ni isplate poticaja poljoprivrednicima u Tuzlanskom kantonu, koji se ionako nalaze u izuzetno teškom položaju. Kako su upozorili, ako posljednja tranša za prošlogodišnje poticaje ne bude isplaćena u skorijem periodu, proljetna sjetva bi u cijelosti mogla propasti.

"S obzirom na to da svi poticaji nisu pravovremeno isplaćeni s federalnog nivoa ova blokada će nam donijeti velike probleme. Tih okvirno 1.600.000 KM nama su od velikog značaja, jer bismo od tog novca mogli osigurati dobar kvalitet proljetne sjetve. U suprotnom, poljoprivrednici će biti na koljenima", rekao je za Klix.ba sekretar Udruženja poljoprivrednika TK Enes Hasanović.

Ukoliko budžet ne bude usvojen i poljoprivrednici iz tuzlanske regije najavljuju radikalnije poteze. Za razliku od boračkih kategorija, poljoprivrednici neće blokirati saobraćajnice, već će se zaputiti na druge adrese.

"Mi nećemo blokirati saobraćajnice i na takav način otežavati normalno funkcionisanje ostalim građanima. Ako budžet ne bude usvojen, mi ćemo zajednički donijeti odluku koja će se odnositi na blokadu sjedišta političkih stranaka. One su krive za haotično stanje u kojem se sada svi nalazimo", naveo je Enes Hasanović.

Podsjetimo, federalne institucije od danas su u finansijskoj blokadi jer budžet za 2019. godinu, usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda koji još uvijek nije konstituisan.