Drugi dan protesta
81

Bivši borci i danas se okupljaju pred Parlamentom FBiH, upitno održavanje sjednice

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Bivši borci počeli su se okupljati ispred zgrade federalnog organa zakonodavne vlasti iako još uvijek nije poznato da li će uopće biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Navodno je u 9:30 sati počela sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji čine predsjedavajući Edin Mušić i njegovi zamjenici Mladen Bošković i Vesna Švancer, na kojoj će biti donesena odluka o nastavku sjednice.

Većina parlamentaraca jutros je došla u zgradu Parlamenta Federacije BiH kako bi prisustvovala vanrednoj sjednici Zastupničkog doma PFBiH, koja je jučer prekinuta zbog protesta boraca ispred zgrade federalnog organa zakonodavne vlasti.

Jučer su pripadnici Federalne uprave policije evakuisali sve zastupnike iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon incidenta koji se dogodio ispred zgrade ove institucije kada su demobilisani borci u jednom trenutku protesta silom pokušali probiti kordon policije i ući u Parlament FBiH.

Demobilisani borci su nezadovoljni radom federalnih organa vlasti jer se njihovi zahtjevi o objavi registra, boračkom dodatku i ukidanju finansiranja boračkih udruženja nisu našli na dnevnom redu današnje sjednice Parlamenta FBiH.

Nedugo nakon evakuacije zastupnika razišli su se i bivši borci koji su se danas ponovo okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Inače, posljednja redovna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH održana je 26. decembra 2017. godine, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH u međuvremenu je 28. decembra, 17. januara, 23. januara i 24. januara održao četiri vanredne sjednice.