O budućem MVP-u
1k

Bivši bh. diplomata smatra da je Konaković dobar izbor za vanjske poslove: Mora ponuditi širok program

S. H.
Sabit Subašić i Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Sabit Subašić i Elmedin Konaković (Foto: Klix.ba)
Bivši bh. diplomata Sabit Subašić, koji je bio ambasador naše zemlje u Indiji i Kini smatra da je Elmedin Konaković (NiP) dobar kandidat za ministra vanjskih poslova, ali da mora ponuditi sveobuhvatan program.

Subašić se osvrnuo na politički projekat Konakovićeve stranke Narod i pravda te smatra da se tu dokazao kao kandidat koji ima kapacitet da vodi i vanjske poslove.

"Ja, suprotno nekim drugim, smatram da Konaković može pristojno obavljati funkciju ministra vanjskih poslova. A i njegove reference su očigledne. NiP, što je Konakovićev politički projekat, je postao ozbiljan politički faktor u BiH. Efektno pozicioniranje NiP-a na bh. političku scenu kao važnog faktora političkog odlučivanja je očigledan pokazatelj Konakovićevih nespornih kapaciteta. Mora se također priznati da je Konaković bio sasvim solidan premijer Kantona Sarajevo, prije nego što je odlučio da krene sa originalno svojim političkim projektom", kaže Subašić.

On dodaje da se tu pokazuju menadžerske sposobnosti, što je slično kao i u diplomatiji. Naglašava da je važno da su o toj vrsti posla ima sposobnost kontrole javnog nastupa.

"Važno je naglasiti da Konaković nikad neće imati problem da svoja gledanja izrazi na sasvim pristojnim engleskom jeziku (uvjerio sam se). Dakle, Konaković po svemu sudeći posjeduje solidne predispozicije da u najmanju ruku ne bude lošiji od dosadašnjih ministara, koji, manje-više nisu bili na nivou funkcije koju su obnašali", kaže ovaj bivši bh. ambasador.

Subašić je optimističan da Konaković ima znatno veće ambicije i da će se izdići iznad dosadašnje prosječnosti i dići ovaj aspekt djelovanja države na znatno viši nivo.

"Konaković kao kandidat za ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Predsjedništvu treba ponuditi decidan, sveobuhvatan program reforme i rekonstrukcije ministarstva za naredni četverogodišnji period. Predsjedništvo bi verifikacijom stalo iza programa, a i ministra osobno i na taj način mu dalo punu podršku", kaže Subašić.

Smatra da bi se u programu trebao projicirati širok spektar aktivnosti i djelovanje da se diplomatija BiH uspostavi, organizira i digne na pristojan nivo i koliko-toliko približi standardima u modernoj diplomatiji.

"Program bi obuhvatao dva segmenta, operativne vanjskopolitičke i diplomatske ciljeve i zadatke i, drugo, organizacijske reforme i rekonstrukcija ministarstva i diplomatije kako bi se mogli izvršavati planirani zadaci", istakao je Subašić.

Dalje poručuje da se višedecenijska praksa da vanjsku politiku isključivo provode ministar i negov kabinet treba hitno odbaciti, odnostvo kapacirati (uključiti) kompletan sastav i strukturu diplomatije da bude u stalnoj funkciji ostvarivanja ciljeva u vanjskoj politici.

"I ne može se čekati. Rekonstrukcija i sveobuhvatna reforma odmah. Ja nekako vjerujem da novi ministar posjeduje neophodnu energiju i da će krenuti u taj proces. Ali, da ne zaboravimo važno je da oko sebe okupi i dovoljan broj kompetentnih saradnika, profesionalaca, koji mogu iznijeti teret predstojećih izazova", zaključio je Subašić.