Naknada štete
242

Bivšem optuženiku za genocid Aleksandru Cvetkoviću BiH treba isplatiti 255.000 KM

FENA
Sud BiH donio je presudu po kojoj je Aleksandru Cvetkoviću, bivšem optuženiku za genocid u Srebrenici, Bosna i Hercegovina dužna isplatiti 255.000 konvertibilnih maraka (KM) kao naknadu štete zbog boravka u pritvoru, javlja BIRN-Justice Report.

Cvetković, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen je optužbe da je učestvovao u počinjenju genocida u Srebrenici u julu 1995., a zbog boravka u pritvoru tužio je BiH.

Prema prvostepenoj presudi, Cvetkoviću je BiH dužna isplatiti oko 167.000 KM zbog nezakonitog lišenja slobode, a preostali dio novca zbog izgubljene dobiti tokom boravka u pritvoru.

Cvetkovićev branilac, Miloš Sikiraš, je kazao da je ovakva presuda “očekivana stvar” iako misli da će se Pravobranilaštvo BiH žaliti.

"Vjerujem da će ovaj proces završiti pozitivno po mog klijenta. Vjerujem da će biti potvrđena prvostepena presuda", rekao je Sikiraš.

Cvetković je uhapšen u augustu 2010. u Izraelu na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev BiH jer je bio osumnjičen za genocid. Nakon tri godine postupka, pravosuđe u Izraelu donosi odluku da ga izruči BiH.

Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio do prvostepene presude u julu 2015. godine. Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u julu 1995. učestvovao u ubistvima oko 900 bošnjačkih muškaraca na Branjevu.

Na presudu kojom je dosuđen iznos naknade štete za Cvetkovića moguće je uložiti žalbu.