Pravosnažna presuda
30

Bivšem federalnom zastupniku Midhatu Osmanoviću smanjena kazna zatvora za mito

A. K.
Midhat Osmanović (desno) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Midhat Osmanović (desno) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši federalni zastupnik Midhat Osmanović pravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela podstrekavanja na produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja u sticaju sa produženim krivičnim djelom primanje dara ili drugih oblika koristi, saznaje Klix.ba.

Riječ je o pravosnažnoj presudi koju je izrekao Kantonalni sud u Tuzli u drugostepenom postupku, u kojem je nekadašnji direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Velid Torić oslobođen za krivično djelo zloupotreba položaja.

Prvostepenom presudom Osmanović je bio osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora, a u 2013. bio je uhapšen tokom primanja mita u iznosu od 20.000 KM od jedne zaposlenice Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Ona je imala ugovor na određeno vrijeme, a Osmanović joj je obećao da će joj posredstvom Torića omogućiti stalno zaposlenje.

Osmanović je 2013. godine obavljao funkciju zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i člana Odbora za zdravstvo Parlamenta FBiH, a krajem iste godine uhapšen je u Tuzli prilikom uzimanja mita. Nakon obnovljenih sudskih postupaka na kraju je odlukom Kantonalnog suda u Tuzli pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora, dok je Torić oslobođen krivice.

Kako je ranije navedeno u optužnici Tužilaštva TK, krajem 2013. godine, koristeći svoj politički i stranački utjecaj, između ostalog i na organe vlasti u TK, Midhat omsanović izdejstvovao je imenovanje Velida Torića na mjesto vršioca dužnosti direktora Kantonalnog zavoda zdravstvenog osigurajna, pod uslovom da on donosi važne odluke za poslovanje ovog zavoda, a naročito one povezane sa odabirom kandidata za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme u zavodu.

"Suprotno zakonskim odredbama i podzakonskim aktima Torić je pristao da Osmanović donosi suštinske odluke vezane za prijem zaposlenika te je Torić pozivao kandidate na razgovor radi odlučivanja za njihov prijem u radni odnos, a po obavljenom razgovoru, ne donoseći odluke, upućivao ih da stupe u direktan kontakt sa Osmanovićem kako bi stvorio pretpostavke da on od kandidata traži novac za prijem u radni odnos i na taj način pribavi sebi protivpravnu imovinsku korist", navedeno je u optužnici.

Tako je Torić, tvrdilo je Tužilaštvo TK, sredinom decembra 2013. godine na razgovor pozvao jednu osobu koja je na određeno vrijeme radila u zavodu i kojoj je isticao ugovor te je uputio na Midhata Osmanovića, a koji je u više navrata dogovarao sastanak na kojem bi se razgovaralo o njenom zaposlenju. Ali, do sastanka nije došlo jer je u narednim danima lišen slobode.

"Torić je također sredinom decembra 2013. godine pozvao na razgovor zaposlenicu koja je imala ugovor na određeno vrijeme u Zavodu i kojoj je isticao ugovor, te je uputio na Midhata Osmanovića, koji se sastao sa njom u Srebreniku i saopćio joj da zaposlenje košta 20.000 KM te su ugovorili novi sastanak na kojem je u Tuzli primio traženi iznos, kada je i lišen slobode", tvrdnje su Tužilaštva TK.

Torić je u prvostepenom sudskom postupku pred Općinskim sudom u Tuzli bio osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.