Odluka vijeća suda
0

Bivšem direktoru inspekcije u Tuzli ponovo će se suditi za visoku korupciju

A. K.
Besim Duraković (desno) prilikom hapšenja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Besim Duraković (desno) prilikom hapšenja (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivšem direktoru Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besimu Durakoviću nakon oslobađajuće presude ponovo će se suditi za visoku korupciju.

Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli je uvažilo žalbene navode Tužilaštva Tuzlanskog kantona i donijelo rješenje kojim se ukida prvostepena oslobađajuća presuda Općinskog suda Tuzla za Besima Durakovića, bivšeg direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kao i za druge optužene osobe u ovom predmetu. Riječ je o Šefiku Hodžiću, Ahmetu Bajriću i Osmanu Džafiću.

"Kantonalni sud Tuzla je ukinuo prvostepenu presudu i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje", naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Podsjećamo, optužnicom Tužilaštva Tuzlanskog kantona iz augusta 2016. godine se Besim Duraković tereti da je obavljajući funkciju direktora KUIP TK počinio krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja, sprečavanje dokazivanja, protivzakonito posredovanje i krivotvorenje isprave. Hodžić, Bajrić i Džafić su optuženi također za različita koruptivna krivična djela.

Iz Općinskog suda u Tuzli su potvrdili da je u krivičnom predmetu protiv Besima Durakovića i drugih, nakon ukidanja presude i vraćanja na ponovno suđenje, zakazan ponovni glavni pretres za 22. decembar 2022. godine.