Prijedlog SNSD-a
33

Bivša šefica kabineta Nikole Špirića predložena za sekretarku Doma naroda PSBiH

Piše: Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nekadašnja šefica kabineta Nikole Špirića u Vijeću ministara BiH Gordana Živković predložena je za novu sekretarku Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić na sjednici održanoj 7. marta 2019. godine jednoglasno su utvrdili prijedlog da Dom naroda PSBiH imenuje Gordanu Živković za sekretarku.

Živković bi na ovoj poziciji trebala naslijediti donedavnog sekretara Bojana Ninkovića kojeg je SDS u odlazećoj fazi mandata uspio zaposliti na poziciju direktora Fonda za povratak Bosne i Hercegovine. Tako se Ninković pridružio desetini stranačkih funkcionera iz SDS-a i PDP-a koji su svoju sreću pronašli na budžetu institucija BiH.

Gordana Živković obnašala je funkciju šefice kabineta Nikole Špirića za vrijeme dok je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Ona se 2009. godine nalazila zajedno sa Špirićem u vozilu na koje je bačen "molotovljev koktel" za vrijeme demonstracija u Istanbulu tokom godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Živković je 2009. godine spominjana i za vrijeme žestokih sukoba Nikole Špirića i Tarika Sadovića u Vijeću ministara BiH, a u vezi s upravljanjem Direkcijom za evropske integracije BiH. Sadović je tada tvrdio kako Špirićeva šefica kabineta nema pravo da potpisuje akte koje DEI dostavlja Vijeću ministara BiH.

Mediji su 2012. godine objavili informaciju da je Gordana Živković imenovana za predsjednicu Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine.