Pod američkim sankcijama
41

Bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić: Ovako je počeo prijenos nadležnosti

S. Š. U.
Gordana Tadić, tužiteljica Tužilaštva BiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Gordana Tadić, tužiteljica Tužilaštva BiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Bivša glavna tužiteljica oglasila se danas na svom Facebook profilu te navela kako je zabrinuta za pravosuđe u BiH. U postu je istakla kako su predmeti protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH i Osmana Mehmedagića, direktora OSA BiH, trebali biti preneseni na Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu kao protuusluga da se protiv nje ne pokrene postupak smjene.

Navodi i kako je pokušala spriječiti prijenos nadležnosti zbog čega je skupo platila cijenu.

Nakon što je disciplinska komisija za tužioce VSTV-a donijela odluku kojom se glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić smjenjuje i premješta na poziciju tužiteljice u toj instituciji, svi pokušaji žalbe na takvu odluku njenog pravnog tima su odbijene i odluka prvostepene disciplinske komisije je potvrđena. Tadić i dalje radi kao tužiteljica Tužilaštva BiH.

Bivša glavna državna tužiteljica odlukom disciplinske komisije sa te pozicije smijenjena je zbog navoda o nemaru ili nepažnji pri vršenju službenih dužnosti. Vlasti Sjedinjenih Američkih Država stavile su je zajedno sa članovima njene porodice na listu sankcija i zabranjen im je ulazak u tu državu.

Ona je na poziciju glavne tužiteljice imenovana u januaru 2016. godine nakon suspenzije tužioca Gorana Salihovića.

U obraćanju na svom Facebook profilu navela je da u zamjenu za nepokretanje postupka za njenu smjenu sa pozicije glavne državne tužiteljice, trebala je ili se od nje implicitno tražilo da predmete protiv Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića proslijedi Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu na nadležno postupanje.

Tvrdi i da o sastanku na kojemu se o toj potencijalnoj transakciji razgovaralo, postoji i tonski zapis za koji bi ona voljela da se objavi.

Ona je izjavila i da "Debevca spasiše i da im na tome čestita".

"A mene smjeniše svi zajedno sa pozicije glavne tužiteljice. Ponosna sam na to. Dokaz je to da sam radila profesionalno, neovisno i stručno. A ikona Svetog Nikole možda i pomogne. Kako gospodin Halil kaže, ako niste grešni? Miješa religiju i pravosuđe, valjda ako nema dokaza protiv vas. U cijelosti se slažem sa stavovima uvaženog kolege Branka Perića, prijenos nadležnosti odgovara svima. Ja sam ga pokušala spriječiti, već sam to skupo platila Napomena: samo se pitam šta moja porodica ima sa ovim? Ima još mnogo toga, ali za sada stručna pravosudna zajednica neka analizira ovaj dio o kojem sam za sada pisala."

Objava na Facebooku
Objava na Facebooku

U saopćenju američkog Ministarstva finansija pri kojem djeluje Ured za kontrolu imovine u inostranstvu, naveli su da je Gordana Tadić bila glavna tužiteljica Državnog tužilaštva od 2016. do 2021. godine te da je sa te pozicije smijenjena zbog sumnje da je koristila svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa te zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja.

Ozbiljnija optužba je ona da je Tadić uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 za učestvovanje u aktivnostima kojima su podrivane demokratske institucije BiH. Zbog svega navedenoga onemogućen joj je ulazak u SAD.

Nakon sankcija, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VTSV) je zatražio od SAD-a informacije o navodima iz obrazloženja sankcija koje su uvedene bivšoj glavnoj tužiteljici.